Infofinanciar > Lumea la zi > Inteligența artificială va distruge munca de birou! Multe meserii vor dispărea în favoarea roboților
Lumea la zi

Inteligența artificială va distruge munca de birou! Multe meserii vor dispărea în favoarea roboților

inteligenta artificiala sursa foto Playtech.ro
sursa foto Playtech.ro

Viitoarea revoluție economică a inteligenței artificiale va fi un șoc major pentru întreaga lume. Există o posibilitate serioasă ca următorul deceniu să aducă o serie de schimbări sociale și economice asemănătoare Revoluției Industriale și apariției internetului combinate.

Mulți scriitori, ofițeri de resurse umane, avocați, scriitori, artiști și chiar programatori vor fi înlocuiți din ce în ce mai mult de inteligența artificială, pe măsură ce „clasa laptopurilor” de lucrători va fi decimată. În același timp, muncitorii care lucrează în manufactură se vor bucura de siguranța locului de muncă; serviciile lor nu pot fi înlocuite de tehnologie. Din păcate, pentru valul de tineri sfătuiți de mass-media să ”învețe să codeze” ar fi putut fi ca și cum ar fi investit în mașini de scris înainte de apariția calculatoarelor.

Inteligența artificială se dezvoltă din ce în ce mai rapid

Inteligența artificială avansează cu o viteză amețitoare. Anunțurile recente despre programe care pot imita conversația umană, ne pot copia vocea, pot scrie lucrări de cercetare și pot picta imagini frumoase reprezintă doar o mică parte din revoluția viitoare a inteligenței artificiale. Schimbările care vor apărea în viața de zi cu zi vor deveni în curând vizibile, inclusiv popularitatea jocurilor video, a muzicii, a artei și chiar a filmelor generate de inteligența artificială.

Zeci de locuri de muncă care necesită o educație universitară vor fi schimbate aproape peste noapte. Progresele rapide ale acestei noi tehnologii vor face ravagii chiar și în rândul celor care au prosperat în timpul COVID, în special cei care lucrează în „economia cunoașterii” și care își pot îndeplini adesea sarcinile de la laptopurile de acasă.

Progresele inteligenței artificiale în următorii unu până la cinci ani vor depăși majoritatea lucrărilor pe care un om le poate scrie pe un computer. Cea mai mare parte a conținutului de pe web va fi scris de chatbots. Vor exista influenceri AI. Codul va fi scris într-o fracțiune infimă din timpul necesar pentru ca oamenii să îl producă. Artiștii grafici își vor pierde cea mai mare parte a afacerilor în favoarea generatoarelor de artă. Chiar și contabilii și analiștii financiari ar putea fi depășiți de computere.

ChatGPT îi ajută deja pe programatori prin codul de bază, care trebuie adesea rafinat. De asemenea, serviciul de chat poate ajuta la înlocuirea multor inteligențe necesare pentru a construi un site web. Acesta a trecut deja un examen de MBA și examene de drept.

Dispariția muncii de birou

Unele locuri de muncă de tipul celor corporatiste se vor descurca mai bine decât altele odată cu avansarea IA. Cei care sunt pionieri în noi tehnici sau care se află în vârful domeniilor lor vor putea în continuare să câștige un salariu respectabil. În același timp, lucrătorii ale căror locuri de muncă se bazează pe un element de personalitate și pe relații față în față vor rezista probabil furtunii. Ați prefera să aveți un om real care să vă consilieze în probleme juridice, financiare și în deciziile privind îngrijirea sănătății, sau o mașină? Cu toate acestea, trecerea la o lume creativă aproape fără forță de muncă ar putea face ca locurile de muncă în corporații în general să fie din ce în ce mai puține și mai rare.

Următorul cutremur economic va fi un fel de Revoluție industrială inversată. Profesiile care necesită cunoștințe practice vor oferi mult mai multă siguranță decât „locurile de muncă din economia cunoașterii” care pot fi suplinite de algoritmi. Înlocuirea plăcilor de gips-carton poate fi făcută doar prin muncă. Inteligența artificială nu poate construi o casă, nu poate rezolva o problemă de instalații sanitare, nu poate să vă tundă sau să instaleze lumini într-un spațiu public. IA ar putea ușura viața muncitorilor cu noi instrumente și tehnici, dar elementele de bază ale construcțiilor, ale lucrărilor de utilități și ale prelucrărilor complexe vor rămâne aceleași.

Intrăm într-o lume în care cunoștințele generale vor fi cunoscute în mare parte de mașini, iar cunoștințele practice vor fi în continuare puse în aplicare de mâinile oamenilor. Pierderea a milioane de locuri de muncă bine plătite în prezent are implicații sociale enorme. Mulți oameni care și-au investit timpul și cariera într-o anumită profesie vor trece printr-o criză de identitate colectivă. Ritmul crescând al schimbărilor sociale și al progresului tehnologic poate însemna schimbări serioase de la un an la altul.

În mod ironic, progresele masive din domeniul STEM se pot dovedi, de asemenea, a fi sfârșitul său. Va exista o nevoie de ingineri și de cadre universitare în viitorul apropiat. Cu toate acestea, multe dintre căile de angajare legate de programele de știință, tehnologie, inginerie și matematică ar putea fi serios reduse din cauza IA. Specializările ar fi valorat mai mult decât diplomele de științe sociale, dar asta este o condamnare cu slabe laude.

Elita care își bate joc de o zi de muncă cinstită poate fi eroarea economică și educațională a secolului trecut. Din nefericire, ultima generație din educație a ridicat idealurile muncitorilor ”de birou” deasupra experienței muncitorilor fizici Este posibil să fi fost o alegere foarte proastă să îi convingem pe viitorii electricieni să fie absolvenți de engleză sau chiar de matematică.

Mulți americani vor fi șocați de viteza cu care inteligența artificială le va schimba viața de zi cu zi. Și chiar când se va instala „noua normalitate”, vor avea loc schimbări și mai mari. Dar, în timp ce jurnaliștii online își vor da demisia, va mai fi nevoie de o persoană capabilă să repare un cuptor, scrie The Hill.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.