Infofinanciar > Lumea la zi > Elon Musk, speriat inteligența artificială. „Este o tehnologie periculoasă. Mă tem că am făcut unele lucruri pentru a o accelera”
Lumea la zi

Elon Musk, speriat inteligența artificială. „Este o tehnologie periculoasă. Mă tem că am făcut unele lucruri pentru a o accelera”

Elon Musk Sursa foto Vanity Fair
Sursa foto Vanity Fair

Elon Musk, CEO al Twitter, a declarat în fața participanților la Ziua investitorilor de la Tesla că inteligența artificială „îl stresează” în general și că este îngrijorat că ar fi putut „accelera” această tehnologie „periculoasă”.

În ciuda faptului că este membru fondator al OpenAI și dezvoltator al ChatGPT,  Elon Musk a fost mult timp sceptic cu privire la progresul inteligenței artificiale.

Inteligența artificială trebuie reglementată

Cu toate acestea, Musk și-a exprimat în fața audienței îngrijorarea cu privire la inteligența artificială, susținând că: „Sunt puțin îngrijorat de chestiile legate de inteligența artificială”. Potrivit acestuia, o autoritate de reglementare ar trebui să supravegheze tehnologia pentru a se asigura că aceasta „funcționează în interesul public”.

„Este o tehnologie destul de periculoasă. Mă tem că am făcut unele lucruri pentru a o accelera. Unele dintre chestiile legate de inteligența artificială sunt în mod evident utile, cum ar fi ceea ce face Tesla cu autoconducerea”, a declarat Elon Musk.

„Master Plan 3” al lui Musk, al treilea dintr-o serie de documente despre cum să crească Tesla și să facă tranziția la energie sustenabilă la nivel mondial, conținea proiectele ambițioase de inteligență artificială ale Tesla.

O înregistrare video a arătat un robot umanoid Optimus construit de Tesla care manipulează componente de la alți roboți Optimus ca și cum ar fi construit duplicate ale sale. Executivii au oferit discuții aprofundate despre modul în care Tesla își antrenează mașinile să se conducă singure cu ajutorul tehnologiei de inteligență artificială, un proiect care este monitorizat îndeaproape de autoritățile federale și de stat.

În acest context, CEO-ul Tesla a fost întrebat dacă crede că inteligența artificială ar putea fi utilizată pentru a construi automobile și a oferit un răspuns sceptic.

„Nu văd IA ajutându-ne să construim mașini prea curând. În acel moment… nu mai are rost să lucrăm niciunul dintre noi”, a spus Musk.

Elon Musk, îngrijorat cu privire la inteligența artificială

Musk a părut să confirme la începutul acestei săptămâni rapoartele de pe Twitter potrivit cărora ar fi adunat o echipă de experți în inteligență artificială pentru a crea un rival pentru ChatGPT, bazat pe text, al OpenAI, susținut de Microsoft Corp. (MSFT.O), și pentru sistemele comparabile dezvoltate de Alphabet Inc. (GOOGL.O) Google, Meta Platforms Inc. (META.O) și alte platforme tehnologice importante.

Musk a declarat într-un tweet din decembrie anul trecut că ChatGPT, chatbotul bazat pe text al OpenAI, care poate genera coduri informatice, proză și chiar poezie la cerere, este „înfricoșător de excelent”.  Musk a reiterat că „Inteligența artificială periculos de puternică nu este departe”.

„Dar, luând în considerare toate lucrurile în ceea ce privește angoasa existențială a AGI, aș prefera să fiu în viață acum pentru a fi martor la AGI decât să fiu în viață în trecut și să nu fiu”, a scris CEO-ul Tesla pe Twitter.

Deși se pare că primele iterații ale AGI ( inteligența generală artificială)  nu pot învăța încă în mod inteligent, ele pot învăța suficient pentru a-l impresiona pe Elon Musk, un actor cheie în dezvoltarea inteligenței artificiale, scrie Reuters.