Infofinanciar > Lumea la zi > Miliardarilor „le fug ochii” după TikTok. Frank McCourt organizează un consorțiu pentru a cumpăra afacerea
Lumea la zi

Miliardarilor „le fug ochii” după TikTok. Frank McCourt organizează un consorțiu pentru a cumpăra afacerea

Frank McCourt și TikTok, Sursa foto The Real Deal
Sursa foto Arhiva companiei

Omul de afaceri miliardar și mogulul imobiliar Frank McCourt a declarat miercuri că organizează un consorțiu pentru a achiziționa afacerea TikTok din SUA. Acesta se adaugă astfel la numărul de investitori care speră să beneficieze de o nouă lege federală. Această lege ar impune companiei-mamă a TikTok, cu sediul în China, să vândă populara platformă sau să se confrunte cu o interdicție.

McCourt organizează oferta în consultare cu banca de investiții Guggenheim Securities . Scopul acestei acțiuni este acela de a plasa oamenii și împuternicirea datelor în centrul proiectării și scopului platformei”, potrivit unui anunț de pe site-ul inițiativei sale Project Liberty.

McCourt vrea să restructureze platforma chinezilor

În cazul în care va avea loc o vânzare, fostul proprietar al echipei Los Angeles Dodgers a declarat că ar plănui să restructureze TikTok. De asemenea, el vrea să acorde mai multă putere oamenilor „asupra identităților și datelor lor digitale” prin migrarea platformei către un protocol open-source care să permită mai multă transparență.

McCourt a declarat că nu folosește TikTok personal. Totuși, afacerile sale și inițiativa sa axată pe internet o folosesc. Oferta este o extensie a interesului său de lungă durată pentru refacerea internetului cu o mai bună protecție a confidențialității datelor. Acesta este un efort pe care s-a concentrat prin intermediul Project Liberty. El a fondat proiectul „pentru a construi o nouă arhitectură civică digitală pentru un internet mai sigur și mai sănătos”.

Până în prezent, viziunea sa de a reface TikTok a primit sprijinul lui Jonathan Haidt. Acesta din urmă este un cunoscut psiholog social a cărui recentă carte „The Anxious Generation” se concentrează pe modul în care smartphone-urile și social media au contribuit la o criză de sănătate mintală în rândul tinerilor.

„Ne-am gândit că aceasta este o oportunitate cu adevărat fantastică de a accelera crearea unui internet alternativ”, a declarat McCourt într-un interviu pentru The Associated Press.

Alți investitori, inclusiv fostul secretar al Trezoreriei Steven Mnuchin, și-au exprimat dorința de a cumpăra TikTok. Cu toate acestea, compania mamă ByteDance a declarat deja că nu intenționează să vândă platforma. Unii experți au remarcat că este puțin probabil ca și guvernul chinez să aprobe o vânzare. Ar putea fi exclusă o vânzare care să includă motorul de recomandare care alimentează videoclipurile ce populează feed-urile utilizatorilor.

Stă cu ochii pe TikTok

McCourt a declarat că nu este interesat de actualul algoritm al TikTok. Motoarele de recomandare „de sus în jos” intră în conflict cu viziunea sa asupra modului în care ar trebui gestionate astfel de platforme. De asemenea, el crede că ByteDance va vinde la un moment dat afacerea TikTok din SUA.

Compania a luptat împotriva legii adoptate luna trecută. Aceasta ar perturba una dintre cele mai profitabile piețe ale sale.

Săptămâna trecută, ByteDance și TikTok au intentat un proces împotriva guvernului american pentru a bloca intrarea în vigoare a legii. Marți, opt creatori TikTok au depus propria contestație. Ei au susținut că legea le încalcă drepturile la libertatea de exprimare prevăzute de Primul Amendament.

De asemenea, compania a dus o bătălie juridică în Montana pentru a bloca o lege statală care ar interzice platforma de partajare video.

Utilizatorii din Montana au fost de acord să suspende un proces care contesta constituționalitatea interdicției TikTok din Montana, prima din țară. În același timp, procesele federale sunt soluționate.

Legea din Montana a fost blocată temporar înainte de a intra în vigoare la 1 ianuarie. Aceasta ar fi anulată dacă o companie care nu are sediul într-o țară desemnată drept adversar străin ar achiziționa TikTok.

McCourt are o avere de 1,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes. El a vândut echipa Dodgers pentru 2 miliarde de dolari în 2012 către Guggenheim Baseball Management. În 2016, el a cumpărat clubul francez de fotbal Marseille, conform apnews.com.