Infofinanciar > Lumea la zi > Inteligența artificială ia avânt! Care sunt locurile de muncă care ar putea dispărea în viitor
Lumea la zi

Inteligența artificială ia avânt! Care sunt locurile de muncă care ar putea dispărea în viitor

inteligenta artificiala tribunal aisociety-unipd.it
sursa aisociety-unipd.it

În contextul în care, potrivit unor rapoarte, sistemul de inteligență artificială ChatGPT a trecut examene de medicină și drept, fiind capabil să producă chiar și rapoarte, experții au avertizat că unele locuri de muncă ar putea dispărea  în viitor.

La începutul acestei săptămâni, o lucrare de cercetare a afirmat că ChatGPT, un program de inteligență artificială, a reușit să treacă un examen de absolvire la Școala Wharton a Universității din Pennsylvania. Unii profesori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că studenții folosesc serviciul pentru a copia la examene sau la temele lor.

Dar, dacă sistemul devine capabil, ChatGPT și alte sisteme de inteligență artificială ar putea înlocui o serie de locuri de muncă de tip “white-collar” sau gulere albe (joburile de administrație) au avertizat unii cercetători.

„Inteligența artificială îi înlocuiește pe angajații cu gulere albe. Nu cred că cineva poate opri acest lucru”, a declarat miercuri pentru New York Post Pengcheng Shi, decan asociat în cadrul departamentului de informatică și științe ale informației de la Rochester Institute of Technology. „Am depășit stadiul de a striga „lupul””, a adăugat Shi. „Lupul este deja la ușă”.

Locurile de muncă din sectorul financiar, sănătate, publicații și alte industrii sunt vulnerabile, a spus Shi. Dar oamenii, a adăugat el, vor putea să învețe cum să valorifice tehnologia IA. Acestea sunt locurile de muncă care sunt la risc de dispariție, în favoarea dezvoltării inteligenței artificiale.

Editura

În domeniul media, tehnologia IA s-a confruntat cu dificultăți. Unele instituții și jurnaliști au remarcat că sistemul este slab în cunoștințele sale factuale.

„Redactarea este cu siguranță un lucru la care face o treabă extrem de bună. Rezumând, făcând un articol concis și lucruri de acest gen, cu siguranță face o treabă foarte bună”, a declarat Chinmay Hegde, profesor asociat de informatică și inginerie electrică la Universitatea din New York, pentru Post.

„Îi poți cere să furnizeze un eseu, să producă un articol cu citate, dar, de cele mai multe ori, citatele sunt pur și simplu inventate”, a continuat Hegde. „Acesta este un eșec cunoscut al ChatGPT și, sincer, nu știm cum să rezolvăm acest lucru”.

Hegde a adăugat pentru ziarul NTD că unii designeri și ingineri de site-uri web simple riscă să își piardă locurile de muncă. „Îmi fac griji pentru astfel de oameni. Acum pot pur și simplu să cer ChatGPT să genereze un site web pentru mine, orice tip de persoană a cărei muncă de rutină ar fi să facă acest lucru pentru mine nu mai este necesară”, a spus el.

La începutul lunii ianuarie, Edward Tian, student la Princeton, a declarat pentru NPR că a creat o aplicație pentru a vedea dacă ceva a fost scris prin intermediul AI, numită GPTZero. „Oamenii merită să știe când ceva este scris de un om sau scris de o mașină”, a declarat Tian pentru publicație.

Afacerile de pe Wall Street

Unele locuri de muncă din domeniul financiar vor deveni, de asemenea, învechite în următoarele luni și ani, a avertizat Shi. „Cred cu siguranță că [va avea un impact] asupra părții de tranzacționare, dar chiar și [la] o bancă de investiții, oamenii [sunt] angajați din facultate și petrec doi, trei ani pentru a lucra ca niște roboți și a face modelare în Excel, puteți obține inteligență artificială pentru a face asta”, a declarat el pentru ziar. „Mult, mult mai repede”.

Avocații și procurorii

ChatGPT a ajuns recent pe prima pagină a ziarelor după ce profesorii de drept de la Universitatea din Minnesota au folosit popularul chatbot de inteligență artificială pentru a genera răspunsuri la examene în cadrul a patru cursuri semestrul trecut, după care le-au notat orbește alături de testele studenților reali.

Performanța medie C+ a ChatGPT a fost sub media B+ a oamenilor, au declarat autorii. Dacă ar fi aplicat la nivelul întregului program de studii, acest lucru ar fi totuși suficient pentru ca chatbotul să obțină o diplomă de drept, deși ar fi pus în perioada de probă academică la Minnesota, clasată pe locul 21 în topul celor mai bune facultăți de drept din țară de către U.S. News & World Report.

„Singur, ChatGPT ar fi un student la drept destul de mediocru”, a declarat autorul principal al studiului, Jonathan Choi, care a colaborat cu profesorii Kristin Hickman, Amy Monahan și Daniel Schwarcz.

Stagiarii și joburile de tip internship

Unele locuri de muncă pentru stagiari, inclusiv cele neplătite, ar putea, de asemenea, să fie eliminate în viitor. O agenție de marketing tehnologic, Codeword, a declarat că a decis să folosească așa-numiții „stagiari” de inteligență artificială pentru a ajuta echipele sale de design și de redacție să îndeplinească „sarcini mărunte, dar necesare”.

„Este o oportunitate de a raționaliza procesele interne prin eliminarea sarcinilor necesare, dar plictisitoare și consumatoare de timp, sau, cel puțin, de a le transfera către stagiari lipsiți de emoții care nu se pot plictisi”, a declarat Terrence Doyle, senior editor la Codeword, potrivit Axios.

Design și artă

OpenAI, creatorul ChatGPT, a creat un instrument separat, DALL-E, care poate genera imagini la comanda utilizatorului, pornind de la indicațiile acestuia. Hegde a declarat că acest instrument, împreună cu Stable Diffusion și altele, reprezintă o amenințare pentru industria de design grafic.

„Înainte, îi cereai unui fotograf sau unui designer grafic să facă o imagine [pentru site-uri web]. Acesta este ceva foarte, foarte plauzibil automatizat prin utilizarea unei tehnologii similare cu ChatGPT”, a declarat el pentru Post, scrie NTD.