Infofinanciar > Info > Dispar banii din conturi! Inteligența Artificială ne face la buzunare
Info

Dispar banii din conturi! Inteligența Artificială ne face la buzunare

Salariu Card Sursa foto Jurnalul
FOTO: jurnalul.ro

Conturile bancare ale românilor sunt mai vulnerabile ca niciodată. Hackerii au dezvoltat metode tot mai eficiente prin care își aleg și păcălesc victimele, inteligența artificială a devenit o piesă tot mai importantă în fraudele cibernetice, potrivit romaniatv.net.

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică și ING Bank au lansat un comunicat cu scopul de a reduce numărul victimelor care ajung să-și piardă banii de pe card. În momentul de față tentativele de fraudă sunt tot mai dese și ingenioase în mare parte din cauza utilizării inteligenței artificiale în procesul fraudării cibernetice.

metodele preferate de hackeri sunt cele de tip phishing, prin care este solicitată ”actualizarea datelor”, sau false anunțuri privind  investiții sau contractarea unor credite internaționale.

Motoarele de căutare Facebook, Instagra sau TikTIk promovează frauda on-line

Tot mai mulți români pică în capcana ”ofertelor de nerefuzat”. Nu ajută deloc faptul că motoarele de căutare Facebook, Instagram sau TikTok  promovează mecanismele de fraudare.

”Inteligența artificială s-a bucurat de o evoluție accelerată în ultimii ani, cu beneficii evidente în multe domenii. Există, însă, și riscuri: aplicațiile de inteligență artificială curente pot genera un mesaj de phishing care pare autentic, similar cu mesajele uzuale trimise de bancă sau de către un furnizor de servicii, fără greșeli gramaticale, inclusiv în limba română”, a declarat Bogdan Costea, Head of Information Security în cadrul ING Bank.

Costea atrage atenția asupra faptului că tendința de folosi reclame false de către fraudatori este în creștere, utilizatorii sunt îndemnați să convingă utilizatorii să acceseze site-uri malițioase.

”De asemenea, remarcăm tendința în creștere de a folosi reclame false de către fraudatori, promovate pe motoarele de căutare și în social media, prin care încearcă să convingă utilizatorii să acceseze site-uri malițioase”.

Cum pot fi evitate atacurile cibernetice

Singura modalitate de a evita furtul de date sau pierderea banilor din conturile bancare este vigilența. Altfel spus toți utilizatorii sunt sfătuiți să verifice expeditorul și site-urile accesate și să nu-și introducă datele cardului pe link-urile primite „ La ING depunem în permanență eforturi pentru a depista tentativele de fraudă și punem accent pe informarea corectă a tuturor utilizatorilor de carduri. Așadar, îi sfătuim pe toți aceștia să fie vigilenți la mesajele primite, să verifice expeditorul și site-urile accesate și să nu își introducă niciodată datele cardului pe link-uri primite”, a adăugat Bogdan Costea.

În anii precedenți tentativele de fraudare nu erau atât de avansate și puteau fi recunoscute cu ușurință deoarece erau pline de greșeli gramaticale mai mult puțin ostentative. În zilele noastre aceste erori au dispărut complet, grație inteligenței artificiale, potrivit romaniatv.net.

„Cu timpul, odată cu dezvoltarea accelerată a tehnologiei, observăm că infractorii cibernetici devin din ce în ce mai pricepuți în a-și perfecționa tehnicile și scenariile de atac. Ei se pot folosi deja de inteligența artificială cu scopul de a obține, prin automatizare și adaptare la context, o rată de succes a atacurilor mult mai bună.

Astfel, vedem cum textele mesajelor frauduloase sunt din ce în ce mai bine scrise și adaptate în limba română, până la un nivel la care utilizatorul obișnuit nu mai poate folosi acest indiciu pentru a identifica o potențială capcană. Cu toate acestea, dacă respectăm o igienă de securitate cibernetică esențială, încă putem evita peste 90% dintre amenințările existente în mediul online  ”, a precizat Mihai Rotariu, manager al Direcției de Comunicare, Marketing și Media din cadrul DNSC.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.