Infofinanciar > Lumea la zi > Întâlnire Putin-Orban la Beijing. Rusia și Ungaria, tot mai apropiate
Lumea la zi

Întâlnire Putin-Orban la Beijing. Rusia și Ungaria, tot mai apropiate

orban putin rferl.org
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban au avut o întâlnire marți la Beijing. Cei doi și-au reafirmat angajamentul față de legăturile bilaterale, pe fondul tensiunilor internaționale.

Ungaria nu a dorit niciodată să se opună Rusiei și încearcă să salveze contactele bilaterale, i-a declarat Orban lui Putin. Țara vecină s-a opus mai multor inițiative ale UE de sprijinire a Ucrainei și primește cea mai mare parte a țițeiului și gazelor de la Moscova.

„În condițiile geopolitice actuale posibilitățile de menținere a contactelor și de dezvoltare a relațiilor sunt foarte limitate. Totuși, nu poate provoca decât satisfacție faptul că relațiile noastre cu multe țări europene sunt menținute și dezvoltate. Una dintre aceste țări este Ungaria”, i-a spus Putin lui Orban, citat de Reuters

Ungaria cultivă legături mai strânse cu Rusia decât alte state UE. Budapesta este considerată principalul potențial oponent la decizia de deschidere a negocierilor de aderare la UE a Kievului.

Orban și Putin au discutat despre transporturile de gaze și petrol și despre probleme legate de energia nucleară. În cadrul unui contract din 2014, atribuit fără licitație, gigantul energetic rus Rosatom construiește o centrală nucleară în Ungaria. Cei doi au vorbit ultima dată față în față pe 1 februarie 2022, într-o întâlnire de câteva ore la Moscova.

Premierul maghiar a subliniat că este crucial pentru Europa ca sancțiunile impuse Rusiei și luptele din Ucraina să ia sfârșit.