Infofinanciar > Lumea la zi > Întâlnire de gradul zero în lumea spionilor! Liderii celor mai importante agenții de inteligență se întâlnesc la Ankara
Lumea la zi

Întâlnire de gradul zero în lumea spionilor! Liderii celor mai importante agenții de inteligență se întâlnesc la Ankara

nytimesc.com
FOTO:nytimesc.com

Întâlnirea dintre directorul CIA, Bill Burns și omologul său rus Serghei Narîșkin, a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate într-o declarație făcută de acesta pentru postul de televiziune CNN. Întâlnirea dintre cei doi vizează continuarea relațiilor de comunicare dintre cele două state precum și abordarea cazurilor cetățenilor americani reținuți pe nedrept în Federația Rusă.

„Am fost foarte deschiși cu privire la faptul că avem canale de comunicare cu Rusia privind gestionarea riscurilor, în special a riscurilor nucleare și a riscurilor pentru stabilitatea strategică”, a susținut purtătorul de cuvânt. „Ca parte a acestui efort, Bill Burns se află astăzi la Ankara pentru a se întâlni cu omologul său din serviciile de informații rusești”.

„Nimic despre Ucraina fără Ucraina”

Anterior declarației făcută de purtătorul de cuvânt CNN a relatat că Jake Sullivan a luat legătura, la rândul său, cu omologii ruși pentru a le expune consecințele care vor izvorî în cazul în care Federația Rusă va utiliza arma nucleară în Ucraina. Oficialul CIA a ținut să sublinieze faptul că Burns ” nu poartă negocieri de niciun fel”.

„El nu discută despre soluționarea războiului din Ucraina. El transmite un mesaj cu privire la consecințele folosirii armelor nucleare de către Rusia și la riscurile de escaladare pentru stabilitatea strategică. De asemenea, el va ridica cazurile cetățenilor americani reținuți pe nedrept”.

Purtătorul de cuvânt a declarat că administrația de la Kiev a fost înștiințată de această vizită a directorului CIA în Turcia. „Rămânem la principiul fundamental: nimic despre Ucraina fără Ucraina”.

Legăturile dintre Washington și Moscova au ajuns la cel mai rău nivel din ultimele decenii

Contactul rusesc în Turcia a fost raportat pentru prima dată de ziarul rusesc Kommersant. Acesta a citat o sursă neidentificată care a declarat că Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe SVR, va participa la discuții.

Legăturile dintre Washington și Moscova au ajuns la cel mai rău nivel din ultimele decenii de când Rusia a lansat invazia în Ucraina în februarie. Amenințările președintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina au alimentat îngrijorările legate de o escaladare.

„Am fost foarte deschiși cu privire la faptul că avem canale de comunicare cu Rusia în ceea ce privește gestionarea riscurilor, în special a riscurilor nucleare și a riscurilor la adresa stabilității strategice”, a declarat oficialul de la Casa Albă, adăugând că Ucraina a fost informată în prealabil cu privire la această călătorie.

Luna aceasta au apărut informații potrivit cărora consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan s-a angajat în discuții confidențiale cu înalți oficiali ruși, cu scopul de a reduce riscul unui război mai amplu din cauza Ucrainei, potrivit mediafax.ro.