Infofinanciar > Lumea la zi > Infrastructura de petrol și gaze a Norvegiei este în pericol! „Sunt necesare măsuri ofensive”
Lumea la zi

Infrastructura de petrol și gaze a Norvegiei este în pericol! „Sunt necesare măsuri ofensive”

Platformă de foraj în port. Remorcarea platformei petroliere în Marea Nordului. Sursă foto: Dreamstime
Sursă foto: Dreamstime

Autoritatea Națională de Securitate a Norvegiei a avertizat marți, 9 mai, că invazia rusă în Ucraina a demonstrat că infrastructura submarină de petrol și gaze a țării ar putea fi vulnerabilă la sabotaj și că este nevoie de măsuri pentru protejarea acesteia.

Evaluarea vine la șapte luni după ce gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică, au fost afectate de explozii al căror autor nu a fost încă stabilit. Norvegia, un important furnizor de energie pentru Europa, a suplinit Rusia ca principal furnizor de gaze naturale în urma războiului de anul trecut.

„Experiența din perioada de după invazie arată că infrastructura submarină care transportă gaze, energie și comunicații electronice poate fi deosebit de expusă și vulnerabilă la sabotaj”, a declarat agenția norvegiană de securitate într-un raport.

Efectele exploziei Nord Stream

Pentru infrastructura submarină, ca și pentru alte instalații critice din țară, „trebuie implementate măsuri de securitate astfel încât să se atingă un nivel adecvat de securitate”, a precizat autoritatea. Gazoductele Nord Stream au fost afectate de explozii în septembrie. Anchete penale sunt desfășurate de Germania, Suedia și Danemarca, care se învecinează cu tronsoanele avariate. Nu se știe încă cine este reponsabil pentru explozii: au fost învinovățite atât SUA, cât și Rusia și chiar Ucraina. Există multe teorii, însă adevărul încă nu a fost scos la iveală.

Norvegia aprovizionează în principal Europa cu gaze printr-o rețea de conducte submarine. Țara scandinavă este, de asemenea, un important exportator de petrol, parțial prin conducte și un furnizor de electricitate prin intermediul unor cabluri lungi care o leagă de continent. Într-un semn al vulnerabilității instalațiilor, o porțiune dintr-un cablu submarin din largul coastelor Norvegiei a dispărut în mod misterios la începutul anului 2021. Apoi, un alt cablu de comunicație între continent și arhipelagul Svalbard din nordul îndepărtat a fost rupt în ianuarie 2022.

Norvegia, cu ochii pe Rusia

Autoritățile nu au putut stabili responsabilitatea în niciunul dintre cele două cazuri, dar presa norvegiană a indicat spre Rusia vecină, remarcând prezența unor traulere rusești în zonele respective la momentul respectiv.

„Guvernul consideră că sunt necesare măsuri ofensive și țintite pentru a face față provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat ministrul norvegian al justiției, Emilie Enger Mehl, într-o conferință de presă, în momentul în care a primit raportul privind securitatea națională. Raportul a identificat 50 de vulnerabilități la adresa securității naționale, informează AFP, citat de Manila Bulletin.