Infofinanciar > Info > Informații dintr-un dosar de corupție. Cristina Guseth comandă articole de presă defăimătoare la adresa Liei Savonea
Info

Informații dintr-un dosar de corupție. Cristina Guseth comandă articole de presă defăimătoare la adresa Liei Savonea

cristina_guseth, conform DCNews
conform DCNews

Au fost făcute publice informații din cadrul unui proces care vizează un dosar de corupție. Aceste dezvăluiri o surprind în prim plan pe Cristina Guseth, șefa organizației non-profit Freedom House România, care comandă publicarea unor articole de presă negative, care au ca rol defăimarea, ce sunt îndreptate către judecătoarea Lia Savonea. Organizația la conducerea căreia se află Cristina Guseth este finanțată de George Soros, un om de afaceri american, de origine maghiară.

Aceste acuzații la adresa Cristinei Guseth sunt susținute de o înregistrare audio care vizează o discuție telefonică dintre șefa ONG-ului și procurorul DNA, Cristian Ardelean, care se află în prezent la Parchetul Tribunalului Bihor, în cadrul căreia se pun la cale bazele unei distrugeri mediatice a șefei Curții de Apel București, Lia Savonea.

Distrugere mediatică a unui judecător

S-a publicat un material extrem de revoltător pentru lumea justiției care prezintă punerea la cale a unei defăimări în presă a judecătoarei Lia Savonea, președinta Curții de Apel București. Aceste probe constau într-o înregistrare a unui apel telefonic între șefa unui ONG, Cristina Guseth, și un procuror DNA, Cristian Ardelean, care discută modul în care vor realiza tot acest proces de atacare mediatică a judecătoarei.

Discuția înregistrată a avut loc la data de 4 iunie 2019, când Guseth dorea lansarea unui scandal mediatic, ce o avea în centrul discuțiilor pe judecătoarea Lia Savonea, prin intermediul jurnaliștilor de casă ai Direcției Naționale Anticorupție. „Daca nu este deloc f….a in presa, asta face ce vrea” a semnalat șefa ONG-ului în cadrul discuției telefonice. Înregistrarea care a adus multă revoltă în cadrul lumii juridice face parte din dosarul penal deschis de SIIJ, împotriva a doi foști procurori, Cristian Ardelean si Ciprian Man. Această discuție face parte din acest dosar deoarece este realizată alături de Cristian Ardelean, ținta acestui proces de corupție.

Astfel, directoarea ONG-ului Freedon House, Cristina Guseth, care este celebră pentru discursul și prestația sa dezastroasă din 2015 în cadrul audierilor din Parlament destinate ocupării funcției de ministru al Justiției, a fost interceptată în cadrul conversației cu procurorul DNA vizat în proces, cu scopul de a da startul unei defăimări mediatice a judecătoarei. Înregistrarea îi surprinde pe cei doi stabilind temele pe care jurnaliștii de casă ai DNA ar urma să le implementeze pentru a o ataca pe Lia Savonea, șefa Curții de Apel București. Stenograma discuției a fost dată publicității la data de 3 mai 2023, conform luju.ro.

 Mandat de supraveghere pentru Cristina Guseth

Procurorul SIJ Puiu Zarafina, care se ocupă de dosarul ce îi are în vedere pe cei doi foști procurori DNA Oradea, Ciprian Man și Cristian Ardelean, a făcut o solicitare către ICCJ, cu scopul emiterii unui mandat de supraveghere care le vizează pe directoarea Freedom House, Cristina Guseth și procuroarea DNA, Alexandra Carmen Lancranjan. Măsura a fost cerută în urma interceptării acestor discuții, care au ajuns parte a dosarului celor doi procurori DNA.

În cadrul acestei discuții înregistrate, era menționată și procuroarea DNA, Alexandra Carmen Lăncrănjan, care cel mai probabil ar avea un rol în planul destinat defăimării judecătoarei Lia Savonea. În urma discuțiilor interceptate, care au ajuns probă într-un dosar penal, procuroarea SIJ a semnalat că, în acest caz, ar putea exista bănuiala comiterii infracțiunii de șantaj față de președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea. Putem vorbi despre acuzații cu privire la constrângere psihică, prin publicarea unor articole menite să aducă denigrare la adresa unei persoane. În cazul discuțiilor, au fost interceptate și nume de jurnaliști de casă ai DNA, care ar putea fi de asemenea, implicați în proces, precum Virgil Burlă, Liviu Avram, Ionel Stoica și Alex Costache.