Infofinanciar > Info > Judecătoarea Lia Savonea reacționează după linșajul mediatic dezvăluit de stenograme: „Dreptul penal califică astfel de fapte drept infracțiunea de șantaj”
Info

Judecătoarea Lia Savonea reacționează după linșajul mediatic dezvăluit de stenograme: „Dreptul penal califică astfel de fapte drept infracțiunea de șantaj”

Lia savonea
sursa foto digi24

Lia Savonea, fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că va lua măsuri legale în urma dezvăluirilor făcute de presă cu privire la o rețea de intimidare și linșaj mediatic la adresa sa.

Recent, judecătoarea Lia Savonea, care a fost promovată prin concurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, a dezvăluit că un grup format din jurnaliști, magistrați și lideri ai unor ONG-uri au dus o campanie de denigrare împotriva sa timp de șase ani, pe parcursul mandatului său în cadrul CSM.

Această declarație a fost făcută după ce G4media.ro a publicat o serie de stenograme ce conțineau interceptări dintr-un dosar de corupție, care arată că șefa Freedom House România, organizație finanțată de George Soros, își coordona echipa pentru a publica articole negative de presă, într-un limbaj obscen, împotriva judecătoarei Lia Savonea.

Guseth încuraja articole negative despre Savonea

Conform informațiilor, stenogramele care au fost publicate de G4media.ro au fost obținute dintr-un dosar deschis în 2019 de către Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) în care se anchetau posibile fapte de șantaj. Procuroarele Adina Florea și Zarafina Puiu de la SIIJ au obținut atunci un mandat de interceptare în dosarul care îi viza pe procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean, fost membri ai DNA Oradea. Astfel, s-au obținut interceptări care arată că șefa Freedom House România, Cristina Guseth, organizație finanțată de George Soros, coordona echipa sa pentru a publica articole negative de presă.

În stenogramele respective, se arată că Guseth comandă și coordonează eforturile echipei sale pentru a publica articole negative și pentru a încuraja o campanie de denigrare împotriva judecătoarei Savonea, folosind un limbaj obscen, de tipul „dacă nu este deloc f… în presă, asta face ce vrea!”

În discuțiile prezentate în stenograme, sunt menționați jurnaliștii Ionel Stoica (autorul unui articol negativ de pe Ziare.com), Alex Costache, Virgil Burlă și Liviu Avram, care s-au afla în contact cu procurorii DNA Cristian Ardelean și Alexandra Lăncrănjan, care erau membri ai unor ONG-uri de magistrați, organizații apropiate sau sprijinite de Freedom House. Este important de menționat că Cristina Guseth a fost propunerea fostului premier Dacian Cioloș pentru funcția de ministru al Justiției și că are o relație apropiată cu fostul ministru PDL al Justiției, Monica Macovei, și cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Articol negativ despre Lia Savonea pe Ziare.com, Sursă foto RomâniaTV

Articol negativ despre Lia Savonea pe Ziare.com, Sursă foto RomâniaTV

„Este telescoparea unui fragment din linşajul la care am fost suspusă pe parcursul celor şase ani de mandat de membru CSM. Sub pretextul informării, apăreau articole cu conţinut apropiat prin care, în baza unei strategii controlate, se propagau idei ce urmăreau formarea unei convingeri publice defavorabile. Acum avem dovada subteranelor linşajului, a modului coordonat şi profesionist în care acesta s-a facut, a persoanelor implicate, a dimensiunii”, a declarat Lia Savonea pentru stiripesurse.ro. 

Ce se arată în stenogramele dezvăluite

Stenogramele sugerează că în discuție era invocat un ghid de comunicare între magistrați și jurnaliști, iar Cristina Guseth solicita articole negative la adresa judecătoarei Lia Savonea, conform strategiei de denigrare discutate.

Ardelean Cristian Marius: „Ce se mai întâmplă?”

Doamnă: „La CSM. deci se întâmplă ca să vă închidă gura la toţi, aia se întâmplă”

Ardelean Cristian Marius: „Să nu se afle numai…”

Doamnă: „Uită-te că se află în dezbatere publică şi n-a scris decât Burlă (n.r. – jurnalistul Virgil Burlă) despre asta”

Ardelean Cristian Marius: „Păi, da, măi, Burlă, am văzut asta, este incredibil”

Doamnă: Păi, da, măi, în Paştele mă-sii, am vorbit acuma cu Liviu Avram, trebuie făcute observațiile şi scrise acolo (…)

Doamnă: „Toată lumea-i ocupată, pe asta se bezează şi Savonea”

Ardelean Cristian Marius: „Da, păi când dădea aşa termen”

Doamnă: „Da, mă, să scrie Ionel, da sa scrie Ionel şi să spună că la asemenea amploare ea îşi bate joc ţi îl trece cum vrea ea, iar dacă nu este deloc f… în presă, asta face ce vrea!”

Stenogramă conversație dezvăluită, Poză preluată de România TV

Stenogramă conversație dezvăluită, Poză preluată de România TV

Stenogramă conversație dezvăluită, Poză preluată de România TV

Stenogramă conversație dezvăluită, Poză preluată de România TV

Lia Savonea a amintit și de fosta ei colegă din CSM, Andrea Chiș, cea despre care șefa Feedom House, Cristina Guseth, afirma că „a agitat-o” pentru a participa la campania de discreditare în presă.

„În fine, un judecător membru CSM işi dă mâna cu procurori şi factori exteriori justiţiei într-o uneltire cu valenţe configurate de legea penală pentru a reduce la tăcere sau poate chiar elimina un judecător. Avem un tablou complet (un puzzle se intregeşte) al subteranelor linşajului, al punerii în practică a distrugerii credibilităţii cuiva, a unei operaţiuni de şantaj insidios. A modului în care este sau poate fi exercitată puterea mass-media. Dreptul penal califică astfel de fapte drept infracţiunea de şantaj. Mă voi adresa organelor de urmărire penală neîntârziat”, a declarat judecătoarea Lia Savonea, citată de RomâniaTV.