Infofinanciar > Info > Inflația scade, prețurile mari rămân! Veștile îngrijorătoare despre România anului 2023
Info

Inflația scade, prețurile mari rămân! Veștile îngrijorătoare despre România anului 2023

preturi alimente (sursă foto: dcnews.ro)
sursă foto: dcnews.ro

Chiar dacă inflația se preconizează a a scădea pe parcursul acestui an, prețurile vor continua să crească, potrivit ultimelor statistici prezentate de către unii specialiști. Acest fenomen este unul perfect normal într-o astfel de situații, ceea ce reprezintă o veste destul de îngrijorătoare pentru cetățeni, căci la raft se înregistrează cele mai mari prețuri din ultimii 20 de ani.

Constantin Rudniţchi, jurnalist specializat pe domeniul economic la postul de radio RFI România, a venit cu câteva explicații în cadrul unei emisiuni televizate de la Prima News. Acesta a specificat faptul că, excluzând domeniul energetic, preţurile alimentelor au fost cele care au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri în anul 2022.

„Statistica arată că preţurile alimentelor au crescut anul trecut mult după sectorul energetic alimentele sunt pe locul 2 dacă ar fi să facem un top al scumpirilor. Cauzele se ştiu în linii generale şi anume totul pleacă de la această creştere a tarifului la energie, la gaze naturale, sunt companii din industria alimentară care folosesc şi energie şi gaze în funcţie de domeniu”, a specificat Rudniţchi.

Jurnalistul vine și cu exemplificații: „Panificaţia foloseşte mai multe gaze naturale, energia electrică este folosită de industria cărnii pentru că e vorba de echipamente de răcire. Al doilea impact vine de la carburant şi nu în ultimul rând vine şi un efect din zona cerealelor. Preţul cerealelor a crescut anul trecut, a ajuns la valori inimaginabile şi atunci pe acest lanţ cereale, animalele consumă cereale, sunt prelucrate vine un impact şi din această zonă. Toate s-au strâns anul trecut”, a explicat Constantin Rudniţchi pentru postul TV.

Inflație în scădere, prețuri majorate

Jurnalistul a fost întrebat despre acest fenomen, al scădrii inflației concomitentă cu majorarea prețurilor, explicând, cu date complete și exacte: „O inflaţie mai mică nu înseamnă o scădere a preţurilor. O inflaţie mai mică înseamnă că preţurile cresc mai puţin decât au crescut anul trecut. Dacă anul trecut am avut o inflaţie de 17% înseamnă că în medie toate preţurile au crescut cu 17%”.

„Dacă anul acesta vom avea o inflaţie de 9% să zicem înseamnă că preţurile vor creşte faţă de acest moment cu 9%, adică mai puţin decât anul trecut, dar în niciun caz nu vor scădea. Când vorbim despre scădere vorbim despre deflaţie, dar nu se va repeta foarte curând”, susține Constantin Rudniţchi, citat de agenția news.ro.

Ce spun cifrele despre 2023?

Potrivit datelor oficiale, aflăm faptul că 2022 a fost unul în care s-au raportat cele mai mari creșteri în decurs de două decenii, asta pentru că o rata inflației a depășit pragul de 16% în cazul țării noastre. Cauza este una clară, anume criza energetică, care a fost cauzatoare de majorări de prețuri. Pe viitor, conform estimărilor celor de la Banca Națională Română (BNR), inflația își va menține nivelul ridicat însă va scădea sub 10% în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.