Infofinanciar > Info > Inflația ne alungă din țară. Guvernul e de vină!
Info

Inflația ne alungă din țară. Guvernul e de vină!

inflatie Sursă foto: economica.net
Foto:creditfix.ro

Un studiu recent ne arată ce drumuri au ales românii odată cu instaurarea inflației ca putere absolută peste veniturile noastre. Studiul a fost realizat de Reveal Marketing Research în perioada 20 – 26 aprilie 2022, pe un eșantion de 1.005 persoane.

Viitorul nu sună bine

Așa după cum a anunțat BNR, prognoza pentru rata inflației la finale lui 2022, este de  12,5%. Dar, știut fiind că, în aprilie, inflația era deja de 13,8%, cum suntem obișnuiți să punem răul înainte, este posibil ca procentajul să sară de 15 la sută.

Acest anunț este de ajuns să bage teroarea în românii care au ajuns deja să se gândească de două ori înainte de a alege ceva de pe rafturile magazinelor.

Și, în acestă dură situație, ce soluții de supraviețuire avem?

Strânsul curelei

Conform acestui studiu, cea mai la îndemână abordare este și una istorică: să ne restrângem grav chetuielile.

Conform datelor strânse de Reveal Marketing Research, 6 din 10 români vorbesc de reducerea consumului. Adică, 60% dintre români consideră că reducerea cheltuielilor le-ar puteamenține un nivel de trai încă decent.

Cei care preferă metoda economisirii sunt în mare parte de bărbați, cu vârsta de peste 55 de ani, dar și de cele cu venituri ridicate.

Mărirea salariului

O altă soluție pe care o întrevede românul de rând este una care face apel la locul de muncă: să se mai pună la salariu. La asta ar recurge 42% dintre românii din mediul urban.

Rămâne însă un factor de incertitudine. Mărirea acordată trebuie să ți se și dea. Și incertitudinea momentului nu pare să îi facă pe investitori prea generoși.

Conform aceluiași studiu, tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani sunt cel mai puțin dispuși să-și schimbe stilul de viață şi implicit, să-și modifice obiceiurile de consum. În schimb, ei sunt și aceia ce ar apela cât mai curând la o mărire de salariu.

Opinia general este aceea că mărirea salariului este o potențială soluție de protecție în fața creșterii prețurilor de consum. Discutabil.

În bejanie

Parte acea mai tristă a acestui studiu spune că un sfert dintre români iau în calcul plecarea din țară. 25 la sută dintre cei intervievați ar lua drumul străinătății. Unde deja sunt peste 8 milioane de români. Și, în acest timp, România uce o acută lipsă de forță de muncă. Mai bine zis, așa se credea. Dacă pleacă alți 25 la sută din câți am rămas, să vezi atunci adevărată lipsă de forță de muncă…

Guvernul este vinovat. Ciucă, se aude?

Sondajul Reveal Marketing Research a mai scos la iveală un fapt: 67% ditre români consideră că vinovat pentru inflația galopantă care ne chinuie acum nu este altul decât Guvernul!

Un procentaj mai mic, 60%, indică drept cauză a inflației situațiile de conflict sau războiul. Căci, așa li s-a zis de la Cotroceni, opinăm.

Următoarele două poziții sunt ocupate de pandemie (42%) şi de marile corporaţii (31%).