Infofinanciar > Lumea la zi > Inflaţia în Turcia nu mai poate fi oprită. Se prevăd noi majorări ale dobânzii
Lumea la zi

Inflaţia în Turcia nu mai poate fi oprită. Se prevăd noi majorări ale dobânzii

Țara care trebuie să se pregătească de noi creșteri ale inflației
Foto: facebook.com

Rata anuală a inflaţiei din Turcia a crescut la un nivel greu de imaginat.  68,5%a fost în luna martie, vizibilă de la 67,1% cât a fost în luna anterioară. Asta în ciuda înăspririi fără precedent a politicii monetare de către banca centrală a țării.

Creșterea cu 3,16% din luna februarie a fost atribuită în principal sectorului educației, comunicațiilor, dar și hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor. Prețurile aceste sectoare au crescut cu 13%, 5,6% și respectiv 3,9%.

La nivel anual, educația a dat din nou cel mai mare avânt ratei generale a inflaţiei, cu o creştere „explozivă” de 104%.  în timp ce sectorul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor a înregistrat o creştere a preţurilor cu 95%.  Și domeniul sănătății a ajuns la 80%.

Eforturile concertate ale guvernului turc și ale băncii centrale merg spre majorarea ratelor dobânzilor de împrumut. În 2023, rata de referință a fost majorată în mod repetat și este în prezent cu 50% mai mare. Cea mai recentă creștere a fost decisă în ședința din martie. Conducerea Băncii a majorat dobânda de la nivelul de 45%.

De notat că reapariția presiunilor inflaționiste din ultimele luni se datorează parţial creșterii semnificative a salariului minim. Concret, salariul minim lunar se ridică acum la aproximativ 530 de dolari, adică mai mult decât dublu față de cât era cu un an în urmă.

Economiștii estimează că va fi nevoie ca banca centrală să efectueze majorări suplimentare ale ratelor dobânzii de împrumut.

Nicholas Farr, economist la Capital Economics: „Cele mai recente date despre inflație nu ne schimbă în mod semnificativ punctul de Vedere. Adică viitorul presupune o înăsprire monetară suplimentară. Și va fi nevoie şi de un efort concertat de înăsprire a politicii bugetare”.