Infofinanciar > Lumea la zi > Iunie, luna perfectă pentru majorarea ratelor. Băncile Centrale au anunțat o înăsprire suplimentară
Lumea la zi

Iunie, luna perfectă pentru majorarea ratelor. Băncile Centrale au anunțat o înăsprire suplimentară

Banca Centrală a Spaniei s-a înființat în anul 1782, în timpul domniei lui Carolos al III-lea, sursă foto dreamstime
Sursă foto dreamstime

În luna iunie, principalele bănci centrale din lume au operat cel mai mare număr de majorări lunare ale ratelor dobânzilor din acest an, surprinzând piețele și anunțând o înăsprire suplimentară, în timp ce factorii de decizie politică se străduiesc să obțină un avantaj în lupta împotriva inflației. 

Șapte din cele nouă bănci centrale care supraveghează cele mai tranzacționate 10 monede care s-au reunit în iunie au majorat ratele, în timp ce două au optat pentru nemodificare. 

Atât Norvegia, cât și Banca Angliei au surprins piețele luna trecută cu o mișcare de 50 de puncte de bază mai mare decât se așteptau, în timp ce Canada și Australia și-au reluat ciclurile de creștere a ratelor. Suedia, Elveția și Banca Centrală Europeană au înăsprit, de asemenea, politica de politică monetară, ducând totalul lunar al creșterilor la 225 de puncte de bază luna trecută. În luna mai se înregistraseră șase majorări de rate în șase ședințe. 

Ratele dobânzilor pe piețele dezvoltate cresc 

„În timp ce unele bănci centrale înregistrează progrese inițiale în direcția unei inflații mai scăzute, bancherii centrali, în general, continuă să se confrunte cu un exercițiu de echilibru dificil”, a declarat Tiffany Wilding, economist la PIMCO. 

„Fără o politică fiscală pregătită să salveze situația, vedem un mediu de creștere mai nesigur, cu riscuri de scădere care se acumulează pe orizontul ciclic”. 

Cele mai recente mișcări ale G10 duc totalul majorărilor de rate pentru 2023 în rândul băncilor centrale din G10 la 950 de puncte de bază în 28 de majorări. Analizând mișcările de când Norvegia a dat startul ciclului de majorare a ratelor în septembrie 2021, marile bănci centrale au majorat până acum ratele dobânzilor cu 3.765 pb. 

În timp ce pauza de la ședința din iunie a Rezervei Federale a SUA nu a fost o surpriză, perspectivele de creștere ale celei mai importante bănci centrale din lume au provocat un cutremur pe piețe. 

„Credem că băncile centrale mai au mult de lucru”, au declarat analiștii Vanguard în perspectiva lor de la jumătatea anului. „Ultima etapă de reducere a inflației până la țintele băncii centrale ar putea fi cea mai dificilă, în opinia noastră”. 

Marile bănci centrale mai au mult de lucru 

Pe piețele emergente au existat mai multe dovezi că ciclul de înăsprire a politicii monetare se epuizează. Treisprezece din cele 18 bănci centrale din eșantionul Reuters de economii în curs de dezvoltare au avut luna trecută ședințe de stabilire a ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, 11 bănci centrale au ales să mențină politica neschimbată. 

După ce a fost o excepție evidentă în ciclul de înăsprire a ratelor pe piețele emergente care a început în primăvara anului 2021, banca centrală a Turciei, sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan, a jucat la recuperare cu o majorare a ratei de 650 de puncte de bază, semnalând o revenire la o politică mai ortodoxă. Aceasta a fost a doua cea mai mare majorare de rată din ultima perioadă, de când Rusia a fost nevoită să aplice o majorare de urgență a ratei de 1 050 bps în urma invaziei sale în Ucraina. Între timp, banca centrală a Chinei a redus ratele dobânzilor cu 10 puncte de bază. 

Numărul total de majorări de rate pentru anul în curs pe piețele emergente este de 1.375 pb prin 22 de majorări – mai puțin de o cincime din cei 7.425 pb de înăsprire livrați în 2022. Valoarea totală a reducerilor este de 60 bps prin două mișcări.