Infofinanciar > Lumea la zi > Inflația din zona euro scade la 8,5% în februarie! Ce decizii ar putea lua BCE cu privire la rata dobânzii
Lumea la zi

Inflația din zona euro scade la 8,5% în februarie! Ce decizii ar putea lua BCE cu privire la rata dobânzii

euro, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Inflația din zona euro s-a atenuat ușor în luna februarie, până la 8,5%, chiar și în condițiile în care BCE a semnalat că ciclul de majorare a ratelor dobânzilor ar putea să nu se fi încheiat. Inflația de bază a crescut la un nivel estimat de 5,6% în februarie, de la 5,3% în ianuarie, informează CNBC.

Inflația din zona euro a scăzut ușor în luna februarie, ca urmare a comentariilor șefului Băncii Centrale Europene, care a afirmat că reducerea ratei dobânzii va dura ceva timp.

Inflația globală la nivelul blocului monedei euro, de 20 de state membre, a fost de 8,5% în februarie, potrivit datelor preliminare publicate joi. Acest lucru indică faptul că prețurile nu scad în ritmul înregistrat în ultimele luni. Inflația globală a ajuns până la 10,6% în octombrie, dar a atins un nivel revizuit de 8,6% în ianuarie.

Analiștii se așteptau la o inflație mai mică

Analiștii chestionați de Wall Street Journal se așteptau la o rată a inflației mai mică în februarie, de 8,2%. Prețurile la alimente au crescut de la o lună la alta, compensând scăderile costurilor cu energia. Inflația de bază a urcat la un nivel estimat de 5,6% în februarie, de la 5,3% în ianuarie.

În ultimele zile, jucătorii de pe piață s-au întrebat dacă BCE va trebui să își mențină mai mult timp ratele dobânzilor crescute, în urma cifrelor mai mari decât se așteptau privind inflația din februarie din Franța, Germania și Spania, informează CNBC.

Rata dobânzii ar urma să crească

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat joi că reducerea inflației va mai dura, potrivit comentariilor raportate de Reuters. Banca vizează o rată globală de 2%.

Instituția cu sediul la Frankfurt a indicat că o altă majorare de 50 de puncte de bază este în vedere pentru momentul în care banca centrală își va încheia lucrările la sfârșitul acestei luni. În comentariile raportate de Reuters, Lagarde a declarat joi că această măsură este încă pe masă, deoarece inflația rămâne mult peste țintă.

Analiștii de la Goldman Sachs au declarat la începutul acestei săptămâni că au crescut așteptările de majorare a ratei dobânzii pentru BCE și au estimat o nouă majorare de 50 de puncte de bază în luna mai.

Inflația din luna ianuarie a fost de 8,6%

Inflația anuală în zona euro a fost de 8,6% în ianuarie 2023, în scădere de la 9,2% în decembrie 2022.

„Dacă ne uităm la principalele componente ale inflației din zona euro, energia a avut cea mai mare rată anuală în ianuarie (18,9 %, față de 25,5 % în decembrie), urmată de alimente, alcool și tutun (14,1 %, față de 13,8 % în decembrie), bunuri industriale non-energetice (6,7 %, față de 6,4 % în decembrie) și servicii (4,4 %, stabilă față de decembrie)”, se arată în comunicatul Eurostat pentru luna ianuarie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.