Infofinanciar > Lumea la zi > Inflația crește pe zi ce trece! În Turcia a ajuns la a 5-a lună consecutiv
Lumea la zi

Inflația crește pe zi ce trece! În Turcia a ajuns la a 5-a lună consecutiv

Inflația crește pe zi ce trece! În Turcia a ajuns la a 5-a lună consecutiv
sursa foto: pexel.com

Rata anuală a inflației în Turcia crește din martie încontinuu. Este a cincea lună consecutivă. A ajuns aproape de 70%, în ciuda majorărilor agresive ale dobânzii de referință. Potrivit datelor publicate miercuri, 3 aprilie,  de către Institutul de Statistică din Turcia (Tuik). Indicele prețurilor de consum a înregistrat o creștere anuală de 68,5% în luna martie. Comparativ cu avansul de 67,1% înregistrat în februarie.

Creșterea accelerată a inflației în luna martie a fost determinată în principal de majorările prețurilor la servicii, educație și alimente. Inflația de bază, care exclude elementele volatile precum alimentele și energia, a atins un nivel record de 75,2% în martie, comparativ cu 72,9% în februarie. Economistul Haluk Burumcekci consideră că datele oficiale reflectă o deteriorare a puterii de cumpărare după majorările semnificative ale salariului minim de la începutul anului.

„Ne aşteptăm ca inflaţia să accelereze până la aproximativ 75% la finele lunii mai, pentru a încetini la 45% la finele anului, cu condiţia să nu se înregistreze noi şocuri pe partea cursului de schimb, salariilor, preţurilor administrate şi preţurilor la materii prime”, a spus economistul, conform economica.net.