Lumea la zi

Industria globală a diamantelor, lovită serios! Rusia este responsabilă și de acest fenomen

Diamante, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Industia diamantelor din întreaga lume este afectată de vânzarea în secret a acestor pietre prețioase rusești. Potrivit mai multor analiști, există cumpărători din India şi Belgia care cumpără aceste diamante în cantităţi mari la preţuri atractive, lucru care creează haos în piață. Comerțul „la negru” al al acestor diamentelor din Rusia creează de asemenea diviziuni în comerțul mondial.  Vânzările se ridică la sute de milioane de dolari în fiecare lună.

Aceste tranzacții realizate în secret reprezintă o mare problemă, deoarece, odată intrate în lanțul de aprovizionare, traseul diamantelor este imposibil de urmărit, pietrele prețioase putând fi de mai multe ori revândute. În plus, la vânzare, acestea sunt incorporate în loturi de pietre preţioase de mărime şi calitate

Deşi diamantele sunt cunoscute drept produse de lux pentru cei care le cumpără, afacerile cu aceste pietre reprezintă o activitate economică de bază pentru marile centre care se ocupă cu șlefuirea acestora. În India, această industrie asigură un milion de locuri de muncă. Guvernul indian insistă ca aceste afaceri să se deruleze în continuare. De asemenea premierul belgian a precizat că acest comerț al diamantelor nu ar trebui sancționat sau oprit. Aceste afirmații sunt expuse în spațiul public ce autoritățile belgiene, în condiţiile în care peste 80% din diamantele brute sunt tranzacţionate prin portul belgian Anvers.

Însă, până acum, mulți cumpărători au ezitat să cumpere pietre preţioase ruseşti, după ce gigantul minier rus Alrosa „a căzut victimă” sancţiunilor americane. Până să înceapă războiul din Ucraina, Alrosa organiza 10 licitații pe an, iar după fiecare publica datele financiare ale tranzacțiilor efectuate.

Unde ajung diamantele rusești

În prezent, majoritatea diamantelor ruseşti sunt cumpărate de firmele indiene Kiran Gems şi Shree Ramkrishna Exports Pvt, care le prelucrează și le vând mai departe pe piețele asiatice, precum cea a Chinei, a Japoniei și a Indiei.

Comerțul cu diamante către aceste țări însumează 30% din cererea mondială. Însă, nu este exclus ca aceste diamante să fi ajuns și în țări din Occident. De asemenea, SUA incorporează o piață crucială a diamantelor, în condiţiile în care 50% din toate diamantele șlefuite sunt vândute în această ţară, scrie Bloomberg.

În urma acestor evenimente, retailerii occidentali sunt îngrijoraţi că nu vor reuşi să îşi asigure suficiente diamante, mai ales mici şi ieftine, pentru a păstra comerțul cu aceste pietre prețioase la un nivel stabil. Aceste îngrijorări vin pe fondul situației economice precare a companiei Alrosa, care în prezent deține o treime din piața de diamante brute.

Deja unii mari producători de articole de lux din Europa au cerut au cerut grupului De Beers (rivalul Alrosa), să îşi majoreze livrările.