Lumea la zi

Care era averea Reginei Elisabeta a II-a? Se spune că a vrut să țină secrete aceste informații

Regina Elisabeta Sursa foto Euronews
Sursa foto: Euronews

Averea reginei Elisabeta a II-a se ridică la o valoarea extrem de mare. Numai colecția de timbre valorează 100 de milioane de lire sterline.

Aceasta  deținea mai multe palate, diademe cu diamante strălucitoare, un pian din aur masiv, întregul parc Hyde. Coroana reginei, prin intermediul firmei deține active în valoare de aproape 28 de miliarde de dolari. 

Proprietățile reginei

Activele sale îi aduceau în conturi reginei o sumă extrem de mare. Crown Estate deține 19,5 miliarde de dolari. Palatul Buckingham are o valoare estimată la 4,9 miliarde de dolari. Ducatul de Cornwall deține 1,3 miliarde de dolari, iar Ducatul de Lancaster 748 de milioane de dolari. Palatul Kensington are o valoare estimată la 630 de milioane de dolari, iar Crown Estate Scotland 592 de milioane de dolari, conform Cosmopolitan

O parte din venturi aparține Trezoreriei britanice. 

Crown Estate aparține, din punct de vedere tehnic, monarhului pe durata domniei sale. Însă, nu este proprietatea sa privată și nici a guvernului. În schimb, este administrată de un consiliu extern. 

Crown Estate a obținut profituri de 475 de milioane de lire sterline în 2020, iar familia regală a primit 25% din această sumă, fiind denumită Subvenția Suverană. 75% a revenit Trezoreriei britanice. În anul respectiv, suma acestei subvenții s-a ridicat la valoarea de 86,3 milioane de lire sterline.

Activele respective includ, dar nu se limitează la investiții personale. Acestea sunt „în mare parte în acțiuni britanice de top” și conțin o colecție masivă de artă, o colecție de bijuterii și proprietăți imobiliare, printre care se numără Sandringham House și Castelul Balmoral.

A moștenit averea reginei Victoria 

Regina Mamă i-a lăsat o avere estimată la 70 de milioane de lire sterline, inclusiv multe opere de artă semnificative. 

Majestatea Sa a decis ca cele mai importante piese lăsate de mama să fie transferate la Colecția Regală, unde vor fi „păstrate în încredere pentru națiune”.

Soțul reginei, prințul Philip, a lăsat o avere în valoare de aproximativ 10 milioane de lire sterline, inclusiv o colecție de picturi de Edward Seago, precum și 3.000 de cărți.

Regina deținea Colecția Filatelică Regală, care este evaluată la 100 de milioane de lire sterline. Aceasta este compusă din timbre din Marea Britanie și Commonwealth.

Regina a încercat să-și ascundă averea

În februarie 2021, The Guardian a publicat un raport bombă în care se afirma că regina Elisabeta a II-a „a făcut cu succes presiuni asupra guvernului pentru a schimba un proiect de lege în scopul de a-și ascunde de public averea privată „jenantă”.”„Aparent, acest lucru s-a întâmplat în anii 1970 și „a pus un văl de secret asupra acționariatului și investițiilor private ale reginei până cel puțin în 2011″.

O purtătoare de cuvânt a Palatului Buckingham a închis acest raport, spunând în parte că „orice afirmație conform căreia suverana a blocat legislația este pur și simplu incorectă”.