Infofinanciar > Info > Nestemate pentru Crucea Roșie! Cel mai mare diamant alb scos la licitație până acum va fi vândut în Geneva
Info

Nestemate pentru Crucea Roșie! Cel mai mare diamant alb scos la licitație până acum va fi vândut în Geneva

diamant alb - sursa foto - g4media.ro
diamant alb - sursa foto - g4media.ro

Cel mai mare diamant alb care a fost scos vreodată la o licitație o să fie propus, miercuri, la Geneva, împreună cu un diamant istoric galben canar. Veniturile provenite din această acțiune de licitare vor fi direcționate către Crucea Roșie.

Diamantul alb are 228,31 carate și, conform lui Max Fawcett, șeful departamentului de bijuterie de la Christies Geneva : „The Rock este cel mai mare diamant alb propus vreodată la licitaţie. Este vorba despre un diamant tăiat în formă de pară cu adevărat excepţional.”. Această declarație a fost dată pentru AFP.

Proprietarul pietrei prețioase, care a ales să rămână anonim, spune că prețul acestei nestemate va ajunge la o valoare record. Pe lângă „The Rock”, oamenii prezenți la licitație pot face oferte și pentru un diamant galben canar. Tot Max Fawcett spune despre diamantul în formă de pernă care are 205,07 carate următorul lucru: „Este estimat între 7 și 10 milioane de franci elvețieni. Mă aștept să obțină rezultate fantastice. O mare parte din veniturile obișnuite din vânzarea acestor vor fi donate Comitetului Internațional al Crucii Roșii.”.

Zeci de milioane de euro pentru două diamante

Diamantul alb, mai înalt decât o minge de golf, a fost extras la începutul anilor 2000 dintr-o mină din Africa de Sud. Apoi, acesta a fost vândut de Christies Geneva într-o sesiune privată către un colecționar privat. Max Fawcett descrie această bijuterie ca fiind una cu o simetrie perfectă și cu o valoare care se încadrează între 20 și 30 de milioane de dolari. Acesta se așteaptă ca prețul cu care este licitat să explodeze.

”El se va alătura colecţiei legendare de pietre preţioase care au trecut prin saloanele casei Christie’s din 1766.”. declară Rahul Kadakia, directorul secției de bijuterie internațională.

Cât despre diamantul galben, acesta a fost descoperit în mina companiei De Beers din Africa de Sud, mai precis din Griqualand. Piatra prețioasă a fost dată la vânzare de Diamond Syndicate din Londra , pentru a sprijini Crucea Roșie Britanică și Ordinul Sfântului Ioan din Ierusalim.

Nestemata a fost vândută în anul 1918 la licitație contra sumei de 10.000 de lire sterline. Deși inițial a avut 375 de carate, a fost prelucrat prin tăiere înntr-o formă pătrată și a ajuns să aibă 205 carate. Un aspect curios din structura acestei pietre prețioase îl reprezintă faptul că fațetele sunt dispuse în formă de cruce malteză, conform celor de la Agerpres.

Este a doua oară când o parte din încasările obținute de pe urma vânzării bijuteriei galbene vor fi oferite pentru activitățile caritabile ale Crucii Roșii, menționează casa Christies Geneva într-un comunicat de presă.