Infofinanciar > Lumea la zi > Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record! Creștere de 6,93% pe an
Lumea la zi

Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record! Creștere de 6,93% pe an

ROBOR Sursa foto Cancan
Sursa foto: cancan.ro

Conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR),  în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, indicele ROBOR la 3 luni a crescut într-o zi, de la 6,87% pe an la 6,93%.

ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an. El  este calculat ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,12%, de la 7,06% anterior, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 7,28%, de la 7,24% în ziua precedentă, conform Agerpres.

La începutul anului, valoarea era de 3,02% pe an

În ianuarie 2022, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. 

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională, spune că „dobânzile vor fi în creștere în toată lumea și în România”, deoarece „probabil că o inflație mare, cum este acum de aproape 10%, ar putea să mai crească în lunile următoare”. Asta înseamnă că ratele care deja au crescut cu câteva sute de lei în ultimele luni vor fi și mai mari în perioada următoare. În aceste condiții, mulți români se gândesc cum să plătească, dacă nu mai puțin, măcar aceeași sumă.

Consilierul BNR spune că, pentru a scăpa de ROBOR și a beneficia de IRCC, refinanțarea este o soluție pentru mulți dintre românii cu credite, însă în cazul în care „IRCC-ul se duce mai sus, aici nu există refugiu”.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.