Infofinanciar > Info > Cel mai prost moment pentru creditele în lei! ROBOR, la cea mai mare valoare din ultimi 12 ani
Info

Cel mai prost moment pentru creditele în lei! ROBOR, la cea mai mare valoare din ultimi 12 ani

ROBOR - sursa foto - fanatik.ro
sursa fanatik.ro

ROBOR este la cea mai ridicată valoare din 29 iulie 2010 şi până acum. În trei luni a crescut la 6,87% față de 6,78%, nivelul din ședința precedentă.

ROBOR la şase luni a crescut la 7,06%, faţă de 7,00%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 15 noiembrie 2010 şi până acum. La începutul anului 2022, ROBOR 3M se afla la 3,02%, iar ROBOR 6M era la 3,14%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Ce este ROBOR

Conform financer.com, ROBOR a fost introdus în 2010 și este indicatorul cel mai des utilizat în calcularea dobânzilor creditelor luate în lei în țara noastră. Credem că acum ar fi bine să menționăm că toate împrumuturile cu dobânzi variabile accesate până acum doi ani erau calculate ca parte fixă (marja băncii), plus acest indice. Începând cu luna mai a anului 2019, a fost înlocuit de IRCC la acordarea de împrumuturi cu dobânzi variabile.

Chiar și așa, tot ROBOR este cel care influențează un număr mai mare de împrumuturi și de beneficiari ai acestora. Denumirea indicatorului vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate. În funcție de acest indice, toate băncile stabilesc ratelor lunare pe care vor trebui să le plătească cei ce au credite variabile în derulare, luate în lei înainte de mai 2019. 

Pentru fiecare scadență în parte, calculează un curs ROBOR ca media aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare dintre cele 10 bănci participante la fixing, pentru depozitele atrase cu 15 minute înainte de publicare, după ce au fost eliminate extremele maxime și minime. În ceea ce privește băncile participante, lista cu cele mai performante 10 instituții bancare se modifică la fiecare 6 luni.

ROBOR este calculat în fiecare zi de către BNR ca media aritmetică a ratei dobânzilor la care primele 10 bănci din țara noastră sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte instituții bancare.