Infofinanciar > Info > Ratele românilor continuă să crească! ROBOR-ul s-a dublat în ultimele 3 luni
Info

Ratele românilor continuă să crească! ROBOR-ul s-a dublat în ultimele 3 luni

ROBOR Sursa foto Cancan
Sursa foto: Cancan

Conform informațiilor publicate de Banca Națională a României, ROBOR-ul la trei luni a ajuns luni la valoarea de 6,26%. Acesta a avut o pauză de cinci zile, însă astăzi și-a reluat creșterea.

ROBOR-ul la trei luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019.

La începutul lui iunie, ROBOR la trei luni avea o valoare de 5,99%. Această cotă a fost anunțată după ce, la începutul lunii mai, ROBOR-ul avea o cotă de 5,01%, iar în aprilie 4,6%.

Majorarea ROBOR la trei luni a fost de 100%, având în vedere faptul că valoarea acestuia la începutul anului era de 3,02%.

S-a înregistrat și o creștere a ROBOR-ului la 6 luni. De la valoarea de 6,33% înregistrată vineri, s-a ajuns la 6,39% luni. Acesta este folosit pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

Indicele folosit de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019 este la valoarea de 1,86% pentru T4 2021. Acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2021. Aceasta a înregistrat o majorare față de cel care a fost publicat în urmă cu trei luni, 1,17%.

Încă din luna mai a anului 2019, a intrat în vigoare ordonanța OUG19/2019. Aceasta modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. aceasta a stabilit ca indicele de referință pentru creditele consumatorilor să fie calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

Valoarea ROBOR-ului a început să crească la data de 24 februarie când Rusia a invasat Ucraina. La acel moment, s-a produs o majorare de la 3,56% pe 23 februarie la 3,61% ziua următoare.

Ce este ROBOR-ul?

Acesta reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile se împrumută între ele în lei. Evolu

Ia indicelui este influențată de foarte mulți factori, astfel încât, cei mai importanți dintre ei sunt orientați către politica monetară a Băncii Naționale a României, lichiditatea de piață, inflația și politica fiscală.

Cele mai importante soluții pentru a scăpa de ROBOR, în principal ar fi refinanțarea cu dobândă fixă, schimbare ROBOR cu IRCC, trecerea de la ROBOR la IRCC și apelarea la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar.

Dacă se face o comparație cu rata unui credit ipotecar dependent de ROBOR-ul la trei luni de anul trecut se va înregistra faptul că valoarea acestuia a crescut cu aproximativ 760 de lei. Pe de altă parte, rata creditului dependent de IRCC este mai mică cu aproximativ 700 de lei, conform calculelor realizate de Finzoom.