Lumea la zi

TIME: Elon Musk a moștenit problema platformei Twitter din India

Elon Musk- Twitter, Sursă foto: Infobae
Sursă foto: Infobae

Într-o noapte din februarie anul trecut, poliția indiană a apărut la adresa de domiciliu a unui angajat al Twitter din New Delhi. Acolo, angajatul a primit o notificare legală și i s-a spus să îi însoțească pe ofițeri la o secție de poliție.

În acel moment, fermierii indieni organizau proteste antiguvernamentale în masă pe străzile din New Delhi, iar Partidul Bharatiya Janata, aflat la guvernare în India, încerca să liniștească disidența pe rețelele de socializare. Autoritățile trimiseseră deja cereri legale către Twitter, cerându-i să blocheze conturile celor care au criticat partidul de guvernământ al țării. Pe lista de profiluri se aflau activiști implicați în proteste, politicieni din opoziție și jurnaliști. Twitter a refuzat să blocheze zeci de conturi, atrăgând furia guvernului și a unei mari părți a presei indiene.

În fața locuinței lucrătorului de la Twitter, a urmat o confruntare. În timp ce angajatul era ascuns în casă, avocații și personalul de politici de la Twitter, atât din India, cât și din SUA, au dat o serie de apeluri telefonice disperate, potrivit a două persoane care au informații despre acest caz. Între timp, un grup de ofițeri de poliție a așteptat pe stradă, la vederea vecinilor angajatului. În cele din urmă, ofițerii au plecat cu mâna goală, după ce Twitter s-a oferit să trimită în schimb un avocat la secția de poliție pentru a răspunde la întrebări. Twitter a decis să nu facă public incidentul pentru a nu da autorităților indiene impresia că efortul de intimidare perceput a reușit, potrivit persoanelor care au cunoștință de incident, care au vorbit cu TIME cu condiția de a-și păstra anonimatul.

Twitter, care a fost cumpărat de Elon Musk în octombrie, a refuzat să comenteze și nu a răspuns la cererile de urmărire.

Firul poveștii din India

Vizita poliției a fost înțeleasă la nivel înalt în interiorul Twitter ca fiind o încercare de intimidare din partea autorităților indiene, potrivit a patru persoane care au cunoștință despre incident. Acesta este doar un exemplu al presiunii intense la care a fost supusă compania în ultimii ani, de când operează sub ceea ce mulți au numit un regim din ce în ce mai autoritar. Într-o plângere depusă în iulie, fostul șef al securității Twitter, Peiter Zatko, a afirmat că guvernele străine, inclusiv cel indian, au folosit siguranța personalului Twitter aflat în țările lor ca „pârghie” pentru a forța compania să se conformeze cererilor lor.

În pofida acestei presiuni, Twitter a rezistat în mod ferm cererilor de cenzură ale statului, într-un efort de a păstra platforma ca un refugiu relativ pentru libertatea de exprimare în India. În luna iulie a acestui an, în timp ce compania se afla încă sub proprietatea sa anterioară, Twitter a intentat un proces împotriva guvernului indian la un tribunal regional, contestând cererile acestuia de a elimina 39 de tweet-uri și conturi, ale căror detalii sunt sub sigiliu.

Dar acum că Twitter a fost achiziționat de Musk, viitorul acestui proces – și rolul mai larg al platformei ca unul dintre puținele forumuri rămase pentru o exprimare relativ liberă în India – este pus sub semnul întrebării.

Musk și problemele platformei Twitter

În toată agitația din jurul achiziționării Twitter de către Elon Musk, se pare că acesta a petrecut puțin, sau chiar deloc, timp în India și în alte regiuni ale lumii unde libertatea de exprimare pe platformă este în pericol. „Elon a arătat că singura sa prioritate în ceea ce privește utilizatorii Twitter este cum să-i monetizeze”, a scris un avocat din echipa de confidențialitate a rețelei de socializare în mesaje interne raportate joi de The Verge. „Nu cred că îi pasă de activiștii pentru drepturile omului, de disidenți, de utilizatorii noștri din regiunile nemonetizabile și de toți ceilalți utilizatori care au făcut din Twitter piața globală pe care ați petrecut atât de mult timp construind-o și pe care o iubim cu toții.” Una dintre primele mișcări ale lui Musk după achiziționarea Twitter a fost concedierea șefului său juridic și de politici Vijaya Gadde, care a condus abordarea atentă, dar în cele din urmă pragmatică, a Twitter față de guvernul indian. Între timp, Yoel Roth, directorul executiv care a supravegheat eforturile Twitter de a combate discursul instigator la ură, dezinformarea și spam-ul pe platformă, a demisionat joi, potrivit rapoartelor din mass-media.

La incertitudinea legată de viitorul Twitter în India se adaugă alte interese de afaceri ale lui Musk, despre care unii observatori spun că prezintă potențiale conflicte. Cea mai valoroasă companie a sa, Tesla Inc. face în prezent lobby pe lângă guvernul indian pentru a reduce taxele pe importurile de vehicule electrice.

„Una dintre marile îngrijorări legate de faptul că Musk deține Twitter este susceptibilitatea sa la presiuni de afaceri din cauza faptului că deține alte afaceri”, spune Douek, citând planurile de extindere ale Tesla în China, Brazilia și India. „Asta înseamnă că aceste piețe prezintă pârghii semnificative de presiune asupra lui Musk pentru a ceda în ceea ce privește moderația și principiile atunci când va fi nevoie de presiune.”

Musk a dat un prim indiciu că urmează o schimbare în ceea ce privește poziția Twitter în India atunci când, luni, a concediat aproximativ 90% din cei aproximativ 200 de angajați ai Twitter cu sediul în India, potrivit Bloomberg News, ca parte a reducerilor drastice de locuri de muncă în întreaga organizație, reducând aproximativ la jumătate forța de muncă la nivel global. Nu este clar dacă echipa juridică a Twitter din India care lucra la proces a fost inclusă în aceste concedieri.

Având în vedere că următoarea audiere în cadrul procesului este programată la doar câteva zile distanță, pe 16 noiembrie, decizia lui Musk de a continua sau nu acțiunile în justiție împotriva guvernului indian ar putea avea repercusiuni de durată, nu doar pentru viitorul afacerii Twitter, ci și pentru libertatea de exprimare în această țară, descrisă adesea ca fiind cea mai mare democrație din lume. Este, de asemenea, un indicator al viitorului platformelor tehnologice americane și al libertății de exprimare online într-o lume din ce în ce mai multipolară.

Twiter în India

În India, Twitter se află la o răscruce de drumuri. Dacă noul său proprietar, Musk, alege să continue procesul intentat de Twitter împotriva guvernului indian, compania va rămâne în poziția dificilă în care se afla înainte. Dacă renunță la proces sau dacă acesta nu are succes, misiunea proclamată de Musk de a proteja libertatea de exprimare pe platformă va fi împiedicată, deoarece Twitter va fi probabil obligată să se conformeze cererilor guvernului indian de a bloca conturile activiștilor și jurnaliștilor. O altă opțiune ar putea fi relocarea în alte țări a puținilor angajați ai Twitter rămași în India – o mișcare care ar putea elibera compania de presiunea guvernamentală, dar care ar putea, de asemenea, crește riscul ca India să interzică complet platforma.

„India este cel mai important loc de luptă pentru viitorul libertății de exprimare online”, spune Douek. „Ar putea sugera o cale de urmat pentru alte țări în ceea ce privește oferirea unui model pentru modul în care, prin intermediul mecanismelor legii, se poate reprima discursul online. De aceea sunt foarte îngrijorat să văd că Twitter, unul dintre cei mai mari rezistenți [în India], ar putea ceda sub noul său proprietar.”