Infofinanciar > Lumea la zi > Franța și India, împreună pentru Ucraina! Macron și premierul indian Modi vor să pună capăt conflictului militar
Lumea la zi

Franța și India, împreună pentru Ucraina! Macron și premierul indian Modi vor să pună capăt conflictului militar

macron mondi sursa foto ruters
sursa foto reuters

Președintele francez Emmanuel Macron a discutat marți, prin telefon, cu premierul indian Narendra Modi despre criza din Ucraina, iar cei doi au convenit să colaboreze pentru a încerca să pună capăt conflictului, a anunțat președinția franceză.

Macron a avut, de asemenea, după ce a discutat cu India, a avut o convorbire telefonică în cursul zilei de marți și cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, în timpul căreia Macron și-a subliniat îngrijorarea cu privire la riscurile la care sunt supuse instalațiile nucleare ucrainene ca urmare a luptelor cu Rusia.
Președintele francez Emmanuel Macron i-a subliniat președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy preocupările sale privind riscurile la adresa instalațiilor nucleare ale țării, în timpul unei convorbiri telefonice purtate marți între cei doi lideri, a precizat președinția franceză, poytivit Reuters.

Terorismul nuclear

Macron a adăugat că a susținut o propunere a organismului de supraveghere al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a trimite o misiune în Ucraina pentru a examina situația din jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia.
Atenția s-a concentrat în ultimele zile asupra bombardamentelor din apropierea centralei nucleare din Zaporizhzhia, în sudul Ucrainei. Ambele părți s-au acuzat reciproc pentru riscurile la adresa celei mai mari instalații nucleare din Europa, pe care Rusia a pus stăpânire, deși este operată de tehnicieni ucraineni.

Zelenskiy declarase anterior că a discutat despre „terorismul nuclear al Rusiei” la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei în timpul unei convorbiri telefonice de marți cu Macron.
Rusia a dat vina pe sabotori pentru exploziile de la una dintre bazele sale militare din Crimeea anexată Moscovei, în timp ce Ucraina a dat de înțeles că este responsabilă, în timp ce oficialii săi au declarat că strategia lor a fost de a distruge liniile de aprovizionare care susțin invazia Rusiei.

Exploziile de marți au cuprins un depozit de muniții la o bază militară din nordul peninsulei Crimeea, perturbând trenurile și forțând evacuarea a 2.000 de persoane dintr-un sat, potrivit oficialilor ruși și agențiilor de presă.
Coloane de fum au fost văzute ulterior la o a doua bază militară rusă din centrul Crimeei, a declarat ziarul rus Kommersant. Deflagrațiile și fumul au urmat exploziilor de săptămâna trecută la o bază aeriană militară rusă din vestul Crimeei, care a distrus opt avioane de război.

Rezultatul unui sabotaj

Ministerul rus al Apărării a declarat că exploziile de la depozitul de muniții au fost „rezultatul unui sabotaj”. Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, este principala rută de aprovizionare pentru forțele sale din sudul Ucrainei și baza pentru flota sa din Marea Neagră.
Ucraina nu a confirmat sau infirmat responsabilitatea pentru explozii, deși oficialii săi au aplaudat eșecurile Rusiei.

Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak și șeful Statului Major Andriy Yermak au exultat amândoi pe rețelele de socializare cu privire la „demilitarizare”, o referire aparent batjocoritoare la cuvântul pe care Rusia îl folosește pentru a-și justifica invazia.

Podolyak a declarat mai târziu ziarului britanic Guardian că strategia Ucrainei a fost de a distruge „logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de muniții și alte obiecte ale infrastructurii militare” rusești.