Infofinanciar > Lumea la zi > India devine cea mai populată țară din lume: Metodele de contracepție sunt încurajate în comunitățile musulmane
Lumea la zi

India devine cea mai populată țară din lume: Metodele de contracepție sunt încurajate în comunitățile musulmane

musulmani din india
sursă foto council of foreign relations

Syed Mohammed Talha spune că este mândru că fiica sa de șapte ani frecventează o școală de prestigiu din regiunea capitalei naționale a Indiei. Școala este scumpă, cu taxe anuale de 255.000 de rupii (3.113 dolari), dar omul de afaceri musulman spune că este fericit că își poate permite acest lucru.

„Dacă aș fi avut un al doilea copil, nu mi-aș fi putut permite să-i trimit pe amândoi la această școală”, a declarat Talha, în vârstă de 42 de ani, care locuiește în Noida, un oraș-satelit care se învecinează cu New Delhi. „Faptul că avem un singur copil ne permite să ne concentrăm pe ea, să-i oferim o educație bună, multe facilități, sunt multe beneficii.”

Bucuria lui Talha de a avea o familie mică subliniază o tendință în creștere în rândul minorității musulmane din India, cunoscută de mult timp pentru familiile numeroase, cu cea mai mare rată de creștere a populației din toate comunitățile religioase din India.

Comunitățile musulmane din India promovează metodele de contracepție

În contextul în care India urmează să depășească China și să devină luna aceasta cea mai populată națiune din lume, reducerea numărului de familii musulmane subliniază succesul programelor sale de control al populației, care durează de zeci de ani, și semnalează stabilitatea demografică, au declarat experții.

Reuters a vorbit cu șase bărbați și femei de religie musulmană, precum și cu șapte lideri comunitari, experți în populație și cercetători islamici. Toți au fost de acord că a existat o creștere marcantă a gradului de conștientizare în rândul musulmanilor indieni cu privire la controlul sarcinilor și planificarea familială.

Musulmanii sunt a doua comunitate religioasă ca mărime din India și reprezintă 14,2% din populația de 1,2 miliarde de locuitori, potrivit recensământului efectuat o dată la 10 ani în 2011. Majoritatea hindușilor reprezentau 79,8%.

Recensământul din 2021 a fost amânat, dar Organizația Națiunilor Unite a estimat că populația Indiei va atinge luna aceasta 1,42 miliarde de locuitori. Populația musulmană a țării este a treia ca mărime din lume, după Indonezia și Pakistan.

Tendința de a avea familii musulmane mai mici a devenit vizibilă în ultimii 15 ani, sondajul național privind sănătatea familiei arătând o scădere a ratei de fertilitate musulmană, numărul mediu de copii pe care îi are o femeie, la 2,4 în 2019-21, de la 2,6 în 2015-16 și 3,4 în 2005-06.

Deși la 2,4 este încă mai mare decât toate celelalte comunități, scăderea este și cea mai rapidă, aproape înjumătățindu-se de la 4,4 în 1992-93.

Islamul și regulile privind contracepția

Într-o comunitate care este în mare parte conservatoare, unii preoți musulmani, sau imami, au jucat un rol important în realizarea acestei schimbări. „Există o concepție greșită în rândul musulmanilor conform căreia islamul nu permite utilizarea măsurilor de contracepție”, a declarat Maulana Khalid Rasheed, imamul Lucknow Eidgah din Uttar Pradesh, cel mai populat stat indian.

„Dar shariatul vorbește despre planificarea familială”, a spus el, referindu-se la legile sacre ale islamului. „Este responsabilitatea noastră să clarificăm aceste concepții greșite. Am desfășurat programe de conștientizare, am făcut apeluri, am ținut discursuri despre ceea ce a spus shariatul despre astfel de probleme.”

Experții au declarat că trebuie făcute mai multe eforturi pentru a viza musulmanii mai puțin educați și mai săraci care trăiesc în afara orașelor.

Lucrătorii guvernamentali din domeniul sănătății din unele părți ale statului Bihar din estul țării au declarat că se întâlnesc în mod regulat cu liderii moscheilor locale și le cer să le sugereze bărbaților folosirea metodelor de contracepție după rugăciunile de vineri, însă rezultatele nu au fost încurajatoare.

„Islamul pledează pentru familii sănătoase și este la latitudinea oamenilor să decidă câți copii doresc să aibă”, a declarat Ahmed Daikundh, custodele moscheii Al Azar din Kishanganj, un district rural sărac din Bihar.

Deși ratele natalității sunt ridicate în zonă, Daikundh a declarat că generația sa are mai puțini copii în comparație cu cea anterioară. „Suntem șapte frați și patru surori și fiecare dintre noi are patru sau cinci copii”, a spus el.

Shahid Parvez, un exportator de obiecte de artizanat din orașul Moradabad din Uttar Pradesh și un musulman relativ bogat, a declarat că este unul dintre cei șase frați. În vârstă de 65 de ani, acesta a spus că s-a asigurat că are o familie mică (are doi fii și o fiică) și că copiii săi au mers la universitate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.