Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: O instanță ONU respinge încercarea de a obliga Germania să nu mai înarmeze Israelul
Lumea la zi

POLITICO: O instanță ONU respinge încercarea de a obliga Germania să nu mai înarmeze Israelul

Germania Sursa foto Getty Images
sursa foto arhiva companiei

Nicaragua a acuzat Germania că „facilitează genocidul” prin aprovizionarea Israelului; diplomații suspectează că Moscova se află în spatele acestei acțiuni.

Curtea Internațională de Justiție a respins marți o cerere din partea Nicaraguei prin care Germania era obligată să oprească ajutorul militar acordat Israelului, argumentând că nu există un temei juridic pentru emiterea unui astfel de ordin.

„Pe baza informațiilor faptice și a argumentelor juridice prezentate de părți, curtea concluzionează că, în prezent, circumstanțele nu sunt de natură să necesite exercitarea puterii sale în temeiul articolului 41 din statut pentru a indica măsuri provizorii”, a declarat președintele CIJ, Nawaf Salam.

Germania „facilitează genocidul”

În martie, Nicaragua a acuzat Germania că „facilitează genocidul” și „încalcă Convenția privind genocidul” prin furnizarea de ajutor militar și financiar Israelului, care luptă împotriva militanților Hamas în Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană asediată.
Oficiali din serviciile de informații și diplomați occidentali au declarat pentru POLITICO că au crezut că Nicaragua a depus plângerea împotriva Germaniei la instanța supremă a ONU la cererea Moscovei, speculând că Rusia a intenționat să submineze autoritatea CIJ, făcând din aceasta un loc de desfășurare a unor argumente juridice speculative.

Germania a respins afirmațiile Nicaraguei, Tania von Uslar-Gleichen, director de drept internațional la Ministerul german de Externe, afirmând că „nu au nicio bază de fapt sau de drept”.

În ianuarie, Africa de Sud a acuzat Israelul că a comis genocid într-un caz separat la aceeași instanță. CIJ nu a acceptat această afirmație într-o hotărâre preliminară, dar a avertizat Israelul să se asigure că forțele sale nu comit acte de genocid în războiul cu Hamas, potrivit POLITICO.