Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Internaționale. Liderii G7 nu se înțeleg pe banii rușilor. Biden și Zelenski au semnat un acord pe 10 ani
Lumea la zi

Revista Presei Internaționale. Liderii G7 nu se înțeleg pe banii rușilor. Biden și Zelenski au semnat un acord pe 10 ani

Revista PResei Internaționale (Sursă foto: Radio Moldova)
Sursa foto: Arhiva companiei

Revista Presei Internaționale vă aduce cele mai importante știri din lume. Israelul ignoră apelurile OMS și continuă ofensiva. Biden și Zelenski au semnat un acord de securitate pe 10 ani. Elon Musk a primit un „cadou“ de 46 de miliarde de dolari. G7 nu s-a decis ce face cu banii rușilor. Premierul Milei mai obține o victorie de etapă.

Israelul își continuă ofensiva asupra Rafah. Premierul Netanyahu ignoră apelul Organizației Mondiale a Sănătății, care a declarat că o proporție semnificativă a populației din Gaza se confruntă cu „condiții asemănătoare foametei”. Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, a declarat că nu există un calendar clar o încetare a focului. Unele modificări cerute de Hamas „nu sunt în concordanță” planul prezentat de SUA, a precizat Sullivan.

Joe Biden și Volodimir Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate. Acordul prevede că SUA se angajează să ofere sprijin militar Ucrainei pentru următorul deceniu. Anunțul a fost făcut în timpul reuniunii din acest an al grupului G7. Anterior, grupul a anunțat că va împrumuta Ucraina cu 50 de miliarde de dolari. Suma este plătită cu dobânda obținută din activele rusești înghețate. Banii sunt destinați pentru a lupta împotriva Rusiei și pentru reconstrucție.

Acționarii Tesla și-au reafirmat sprijinul pentru un plan de acordare de acțiuni pe zece ani lui Elon Musk. Astfel patronul companiei de vehicule electrice va primi o sumă totală în valoare de 46 de miliarde de dolari. În ianuarie, un judecător din Delaware a anulat pachetul salarial, după ce un acționar a intentat un proces pentru anularea acestuia. Suma este echivalentă cu 8% din valoarea de piață a Tesla. Aceasta a scăzut cu aproximativ o cincime în ultimul an

Biden împrumută Ucraina din banii rușilor

Liderii grupului de țări G7 se reunesc joi în Italia, sperând să demonstreze puterea democrațiilor în fața Rusiei și Chinei. Gazda, Giorgia Meloni, prim-ministrul italian, a triumfat în recentele alegeri pentru Parlamentul European. Cu toate acestea, majoritatea colegilor săi din G7 sunt slăbiți. Unii, cum ar fi Emmanuel Macron din Franța și Olaf Scholz din Germania, au fost învinși în alegerile europene. Alții, cum ar fi Joe Biden, președintele american, par nepopulari.

Principala lor sarcină va fi să se pună de acord asupra modului de utilizare a celor aproape 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina – în cadrul dreptului internațional. Unii vor doar să scadă dobânzile. America vrea să aibă opțiunea de a tăia din capital. Un compromis este de a folosi veniturile pentru a plăti un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari. Dar America și europenii nu sunt de acord cu privire la cine ar trebui să suporte riscul împrumutului.

Trump se adresează șefilor de companii

Donald Trump și-a prezentat argumentele pentru realegerea sa în fața unui grup de directori executivi. Larry Kudlow, care a fost principalul consilier economic al lui Trump, îl va intervieva pe fostul președinte la Washington, DC, în cadrul reuniunii din iunie a Business Roundtable, un grup de lobby.

Contracandidatul lui Biden are deja câțiva miliardari de partea sa. Stephen Schwarzman, directorul executiv al Blackstone, cea mai mare firmă de capital privat din lume, l-a susținut recent. Și Bill Ackman, manager de fonduri speculative, parepe cale să îl sprijine pe Trump. SUA s-au bucurat de o creștere a PIB-ului și a locurilor de muncă în timpul mandatului lui Trump.

Victorii de etapă pentru Milei în Argentina

Argentina va publica datele lunare privind inflația pentru luna mai. Analiștii preconizează o nouă scădere la aproximativ 5% . Este încă mare pentru o rată lunară, dar în scădere de la aproape 9% în aprilie. În aceeași zi a avut loc o victorie și mai mare pentru Javier Milei, președintele Argentinei. Senatul a votat la limită aprobarea proiectelor de reformă care acoperă privatizările, reformele în domeniul muncii, stimulentele pentru noi investiții și modificările fiscale.

Argentina încă nu a ieșit din impas. Miercuri, protestele din fața Senatului au devenit violente. Analiștii se așteaptă ca inflația lunară să crească în iunie. Evoluția este dictată de salariile care cresc și unele subvenții pentru energie care sunt reduse. În plus, moneda peso pare din ce în ce mai supraevaluată. Acest lucru dăunează exporturilor, conform theeconomist.