Infofinanciar > Lumea la zi > Care va fi impactul recunoașterii statului palestinian? Cum va afecta Israelul decizia celor trei state din Europa
Lumea la zi

Care va fi impactul recunoașterii statului palestinian? Cum va afecta Israelul decizia celor trei state din Europa

Care va fi impactul recunoașterii statului palestinian? Cum va afecta Israelul decizia celor trei state din Europa
Sursa foto dreamstime.com

Europa se zbate de foarte mult timp în privința Orientului Mijlociu. Decizia Irlandei, Spaniei și Norvegiei de a recunoaște un stat palestinian ne spune mai mult despre politica internă a acestor țări decât orice altceva.

În mod evident, decizia celor trei națiuni europene de a face acest pas este demnă de știri. Va avea repercusiuni pe plan diplomatic. Poate pune presiune asupra aliaților pentru a adopta o poziție mai fermă în ceea ce privește conflictul Israel-Hamas.

Stat palestinian, recunoscut de trei țări din Europa

Până în prezent, nicio presiune, nici măcar din partea SUA, nu a avut un impact major asupra gândirii premierului Benjamin Netanyahu. Israelul a reacționat prin rechemarea ambasadorilor celor trei țări. Le-a acuzat că prin această decizie au recompensat teroarea.

Conversațiile despre ce înseamnă practic recunoașterea statutului de stat și cât de utilă este aceasta pentru cauza palestiniană pe termen lung sunt toate pe deplin valabile. Dar realitatea este că miza este destul de mică pentru majoritatea țărilor europene atunci când vine vorba de chestiuni legate de Israel și palestinieni.

În Irlanda, Spania și Norvegia, sprijinul pentru un stat palestinian se potrivește cu electoratul larg. Este puțin probabil să primească vreun recul politic. Acest lucru nu este neapărat valabil și în alte țări europene. Deși susține o soluție pașnică cu două state pe termen lung, Germania a fost consecventă în sprijinul Israelului. În aceeași situație se află și Ungaria, Polonia, Regatul Unit și altele.

Consecința principală a acestui sprijin este sprijinul militar. El ridică în mod inevitabil întrebări cu privire la complicitatea în războiul împotriva Hamas – și anume arme folosite pentru a ucide civili. În prezent, guvernul britanic se află sub presiune pentru a publica un aviz juridic cu privire la faptul că vânzarea de arme către Israel încalcă sau nu dreptul internațional.

Statele europene nu au o influență așa de mare în Orientul Mijlociu 

Dar acestea sunt în mare parte probleme interne. Pentru o lungă perioadă de timp, guvernele europene au considerat în mare parte că Orientul Mijlociu – în special Israelul – este un subiect de care se ocupă SUA. Acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza operațiunilor militare ale SUA în regiune.

Țările europene pur și simplu nu au o influență foarte mare în această zonă. Orientul Mijlociu nu a fost ceva care să domine gândirea europeană într-un mod major. Pe lângă implicațiile practice ale migrației în masă, aceasta a reprezentat și un risc de securitate. Grupurile teroriste s-au ascuns printre refugiați și comițând atrocități pe întreg continentul.

Aceasta nu înseamnă că europenilor nu le pasă de Orientul Mijlociu, în special de cauza palestiniană. O mare parte a Irlandei sprijină Palestina datorită propriei sale istorii de ocupație, în timp ce Norvegia a mediat faimoasele acorduri de la Oslo, potrivit CNN.

În mod istoric, Uniunea Europeană a trimis cantități uriașe de ajutor umanitar în teritoriile palestiniene. A sprijinit o soluție cu două state. Într-adevăr, Comisia Europeană a răspuns: „Uniunea Europeană are un angajament de lungă durată față de viziunea unui stat palestinian independent și suveran, care să trăiască alături de Israel în pace și securitate”.

Rămâne de văzut dacă acest lucru împinge sau nu vreun fel de proces de pace. Acesta nu este un efort european coordonat. Norvegia nu este membră a UE, iar ideea că 27 de state membre ar fi toate dispuse să meargă atât de departe ca Irlanda și Spania pare extrem de improbabilă. Da, ar putea exercita presiune asupra actorilor mai mari pentru a lua atitudine. Dar Europa nu vorbește cu o singură voce și este puțin probabil să o facă prea curând.