Infofinanciar > Info > Început de an cu ghinion! Carburanții vor suferi scumpiri considerabile din luna ianuarie
Info

Început de an cu ghinion! Carburanții vor suferi scumpiri considerabile din luna ianuarie

Pompă, Sursă foto: economica.net
Sursă foto: economica.net

Reprezentanții USR au anunțat că benzina și motorina din țara noastră vor avea parte de scumpiri „considerabile” începând din 1 ianuarie 2023. Acest lucru se va întâmpla, spun oficialii opoziției, din cauza expirării compensării de 50 de bani pe litru din prima zi a anului următor și a creșterii accizelor.

„O nouă ţeapă PSD-PNL pentru români!” au subliniat cei de la USR.

De asemenea, aceștia au susținut că actuala coaliție de guvernare, formată din PNL, PSD și UDMR, nu vrea să scadă accizele la combustibili, chiar dacă o lege în acest sens a fost publicată acum 10 zile.

„Tipic actualilor conducători PSD-PNL să îşi bată joc de români. După ce, o dată la 3 luni, ne-au amăgit cu cei 50 de bani la pompă, de la 1 ianuarie nu îi vor mai da. E prea mult pentru ei, au nevoie de bani în plus pentru bugetul specialilor. Ne-au minţit şi că scad acciza de la 1 ianuarie şi că românii nu vor suferi. Acum, în prag de an nou, vin şi ne spun: ţeapă! De fapt, cresc accizele!”, au precizat oficialii USR.

A fost introdusă „Taxa de solidaritate”

În cadrul unui comunicat, deputatul USR Raluca Prună a dezvăluit că Guvernul a introdus, „peste noapte”, o nouă „taxă de solidaritate” ce va fi aplicată pe veniturile producătorilor de țiței.

„Acum 2 zile au introdus, peste noapte şi fără nicio consultare o nouă «taxă de solidaritate» pe veniturile excepţionale ale producătorilor de ţiţei. Aşa că, din ianuarie, să ne aşteptăm la noi scumpiri ale preţului din cauza politicilor păguboase ale Guvernului! Solidaritate cu ei înşişi, nu cu românii. Asta în condiţiile în care cotaţiile internaţionale ale barilului de petrol s-au mai calmat şi trebuia să ne aşteptăm la o calmare a preţului carburantului la pompă. Dar ca la noi la nimeni! Atâta timp cât un sprijin pentru oameni este la mâna şi pixul PSD şi PNL nimic bun nu poate veni”, a declarat  aceasta în comunicat, potrivit celor de la news.ro.

Guvernul putea rezolva problema

Reprezentanții USR au mai transmis că, chiar dacă valorile minimale pentru accizele la carburanți sunt stabilite de Uniunea Europeană, Guvernul putea cere o derogare de la impunerea acestor praguri. În opinia celor de la USR, cererea ar fi fost acceptată ușor, mai ales în contextul actualei crize energetice.

Astfel, românii ar fi întâmpinat accize mai mici la carburanți.

„Românii sunt iar abandonaţi de un guvern incapabil să le înţeleagă nevoile şi să îi protejeze la nivelul UE. Premierul şi ministrul finanţelor să dea socoteală de ce abandonează interesele românilor. Ministrul Finanţelor ar fi putut încerca să impună şi să justifice valori mai mici ale accizelor, mai ales că, după pandemie, vedem o mare flexibilitate a UE pentru derogări de la propriile reguli.

Explicaţiile oferite dinspre ministerul condus de Adrian Câciu par a veni de la funcţionari zeloşi în aplicarea regulii europene. Viziunea politică a ministrului şi Guvernului lipseşte. Pentru că nu au, pentru că sunt incompetenţi şi rău-intenţionaţi”, a susținut Anca Dragu, senator USR şi fost ministru al Finanţelor, în același comunicat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.