Infofinanciar > Info > Iohannis anunță suprataxarea muncii part-time! USR, critic la adresa noilor legi
Info

Iohannis anunță suprataxarea muncii part-time! USR, critic la adresa noilor legi

Muncă, Sursă foto: Pro TV
sursă foto: stirileprotv.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind suprataxarea contractelor part-time. Astfel, s-a decis oficial impozitarea tuturor contractelor de muncă la nivelul salariului mediu, cu impact direct asupra contractelor cu jumătate de normă. Liderul USR l-a criticat dur pe Iohannis în urma promulgării legii. 

Începând din august, toate contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate se stabilesc la nivelul contribuțiilor aferente salariului minim, pentru toți salariații care realizează venituri sub acest nivel. Cu alte cuvinte, toți cei care au un salariu mai mic decât cel pe economie, indiferent dacă acesta este part-time sau nu, vor fi taxați și impozitați la nivelul salariului minim. 

Liderul USR Cătălin Drulă îl critică pe Klaus Iohannis 

În urma promulgării acestei legi, Klaus Iohannis a primit critici dure din partea liderului USR, Cătălin Drulă. Legea fusese aprobată și susținută de către PSD-PNL și UDMR, însă partidul lui Drulă se opusese acesteia încă de la bun început. 

Acesta consideră că legea promulgată de președinte „pedepsește munca şi sacrifică veniturile oamenilor în numele finanţării incompetenţei administraţiei actuale”, și nu ține deloc cont de opiniile românilor care i-au spus că „proiectul nu e nici cinstit, nici eficient”. 

Liderul USR a scris miercuri într-o postare pe Facebook: „Klaus Iohannis a promulgat legea PSD-PNL care prevede că dacă munceşti două ore, trebuie să plăteşti pentru opt. Asta face un preşedinte cu presupus pedigree liberal, în plină criză, cu inflaţie-record de aproape 17% şi cu 35% din populaţie în risc de sărăcie”, evidențiind caracterul imoral al legii, în starea de criză actuală. 

Drulă îl acuză pe Iohannis de nepăsare la adresa părerilor cetățenilor care și-au exprimat în nenumărate rânduri nemulțumirea față de noua lege, care este nedreaptă față de cei cu venituri mai mici de salariul pe economie. „Această lege nu face decât să arate cât de mult contează pentru preşedinte vocea românilor care i-au spus în repetate rânduri că proiectul nu e nici cinstit, nici eficient. Pedepseşte munca şi sacrifică veniturile oamenilor în numele finanţării incompetenţei administraţiei actuale. Şi arată, mai ales, cât de greţos este cinismul Coaliţiei PSD-PNL, care promitea solemn că nu vor exista taxe noi sau taxe mărite. A mai muncit o zi Klaus Iohannis. A mai pus o semnătură pe falimentul ţării”, a declarat Cătălin Drulă, citat de Mediafax.

Ministrul Muncii este de altă părere 

La polul opus, Marius Budăi, ministrul Muncii, este de părere că numărul contractelor de muncă full-time a crescut după anunțul privind taxarea celor part-time, acest lucru fiind un lucru pozitiv pentru dânsul și implicit pentru toți cei care au fost pentru adoptării acestei legi. 

Ba mai mult, acesta a explicat că oricum, din 800 de lei, salariul minim pentru jumătate de normă, nu poate să trăiască nimeni: „Vreau să vă spun aici din două puncte de vedere. Unul, eu nu cred că cineva în România îşi poate permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă, care înseamnă undeva până în 800 de lei, nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei pe lună”, a spus acesta în vară. 

Cei cu mai multe contracte part-time nu ar intra în aceeași categorie: „Dacă are mai multe astfel de contracte, înseamnă că este exceptat şi nu intră în această categorie. Doi: ca un vechi lucrător în casele de pensii, fost director de casă de pensii, vreau să vă spun că am văzut foarte multe dosare şi oameni care acum se complac să lucreze cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână”, a subliniat Marius Budăi, citat de WallStreet.ro. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.