Infofinanciar > Info > Începe POLI BioFEST! Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protecție a mediului și descoperirilor în domeniul sustenabilități
Info

Începe POLI BioFEST! Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protecție a mediului și descoperirilor în domeniul sustenabilități

Poli BioFest, sursa foto arhiva companiei
sursa foto arhiva companiei

Cea de-a doua ediție a POLI BioFEST, cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protecție a mediului și descoperirilor în domeniul sustenabilității, va avea loc în perioada 11-13 mai 2023, la Universitatea POLITEHNICA din București.

Prin intermediul dezbaterilor, conferințelor și prezentărilor de companii, soluții și produse din cadrul POLI BioFEST, UPB își propune să răspundă curiozităților cu privire la provocările pe care le aduce viitorul. Cum putem combate schimbările climatice, ce vom mânca peste 50 de ani, cum poate avea România randament mai bun în agricultură sau cum transformăm digital industria alimentară sunt doar câteva dintre subiectele pe care specialiștii le vor aborda în cadrul evenimentului Poli BioFEST.

Poli BioFEST prezintă cele mai noi tehnologii

Societățile actuale se află în plin proces de dezvoltare, iar tehnologiile viitorului promit să transforme complet lumea în care trăim. De la dronă care detectează ceea ce nu se poate vedea cu ochiul liber, nivelul de vegetație, umiditatea solului, cantitatea de substanțe prezente în sol, până la cele mai avansate tehnologii utilizate în agricultură, POLI BioFEST este pregătit să uimească publicul larg.

Universitatea POLITEHNICA din București „cultivă” inovația și pregătește specialiștii societăților viitoare.

„Timp de trei zile, campusul Universității POLITEHNICA din București se va transforma într-o zonă de expoziție dedicată celor mai noi tehnologii și tendințe din industria alimentară, industria agricolă și din domeniul protecției mediului,  tehnologii care vor defini stilul de viață sănătos al viitorului. În ultimii ani, industria sistemelor biotehnice a cunoscut o creștere masivă. Poli BioFEST este dedicat atât specialiștilor interesați să afle ultimele dezvoltări din domeniu, cât și studenților și tinerilor care își caută o carieră într-un domeniu în plină dezvoltare.

Plecând de la lipsa de personal, până la nevoia de optimizare a costurilor de producție, Poli BioFEST va aduce conceptul de Internet of Things aplicat în agricultură mai aproape de oameni. Țara noastră are un potențial agricol uriaș, România trebuie doar să urmeze o serie de pași pentru a retehnologiza acest sector și pentru a ne poziționa în fruntea clasamentului european în acest domeniu. În prezent, există peste un milion de ferme pe verticală în întreagă lume. Cu siguranța România are nevoie de specialiști pentru proiectarea sistemelor agricole autonome, dar și pentru integrarea lor în conceptul de smart farming global. Agricultura viitorului va aduce în orașele din România sere pe acoperișurile și terasele blocurilor, dar și grădini în subsoluri de clădiri.  Datorită inginerilor, în viitor agricultura urbană va deveni o realitate și pentru țara noastră.”– Mihnea COSTOIU, RECTOR Universitatea POLITEHNICA din București

Agricultura, principala țintă

Cel mai mare campus universitar din România va găzdui expozanți din domenii variate, precum cel alimentar, horticol, fitosanitar, arhitectură peisagistică, tractoare și mașini agricole, aparatură pentru laboratoare de cercetare, echipamente pentru ingineria mediului și multe altele.

În actualul context agravat de efectele încălzirii globale sau de creșterea populației, agricultura desfășurată pe verticală ar putea fi una dintre soluțiile aduse de viitor. Există deja în lume oraşe cu hale în care plantele sunt cultivate automatizat, pe zeci de nivele. Ce vom mânca în viitor? Deși creșterea insectelor în ferme părea până cu puțin timp desprinsă dintr-un roman SF astăzi este  o afacere profitabilă pentru mulți fermieri din lume. Publicul prezent la Poli BioFEST va putea afla direct de la cercetătorii universității cum va arăta farfuria viitorului sau cum vom practica agricultura pe verticală în spații mici, poate chiar în propriul apartament?

,, Spectrul amplu de domenii implicat în procesele din agricultură și din industria alimentară conduce la oportunități uriașe pentru tinerii ingineri. Fie că aleg să studieze mecatronica și robotica, ingineria mediului, ingineria produselor alimentare sau ingineria mecanică,  Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice aduce pe piața muncii ingineri pregătiți pentru provocările viitorului. Ne dorim ca prin intermediul evenimentului Poli BioFEST să aducem aproape de oameni aceste domenii în căutare de specialiști.

Cei prezenți la eveniment vor putea afla direct de la studenții și profesorii UPB care sunt principiile care stau la baza îmbunătățirii calității apei, aerului, solului, a sistemelor biologice, pentru un mediu curat și sustenabil. În cadrul evenimentului Poli BioFEST, elevii vor vizita și laboratoarele de ultimă generație ale Facultății de Ingineria Sistemelor Biotehnice, dar vor participa și la demonstrații și experimente interesante efectuate cu acest prilej de către cadrele didactice,dar și de către studenții facultății noastre.” – Sorin-Ștefan BIRIȘ, DECAN Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice

Prima ediție Poli BioFEST s-a bucurat de un succes răsunător. În cadrul evenimentului din acest an sunt așteptați peste 10.000 de studenți și absolvenți ai UPB, 1800 de cercetători și cadre didactice, mii de elevi din toată țara, dar și toți cei pasionați de tehnologiile.