Infofinanciar > Lumea la zi > Începe exodul armenilor din Nagorno-Karabah. 120.000 de etnici vor părăsi regiunea
Lumea la zi

Începe exodul armenilor din Nagorno-Karabah. 120.000 de etnici vor părăsi regiunea

exodul-armenilor
Sursă foto: ABC News

Cei 120.000 de etnici armeni din Nagorno-Karabah vor pleca în Armenia. Aceștia nu vor să trăiască ca parte a Azerbaidjanului și se tem de epurarea etnică. Anunțul a fost făcut de conducerea regiunii separatiste care a confirmat că exodul armenilor a început deja.

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a declarat, de asemenea, că etnicii din Nagorno-Karabah vor părăsi probabil regiunea. El a mai precizat țara este pregătită să îi primească. Exodul armenilor a survenit în urma înfrângerii suferite săptămâna trecută în fața Azerbaidjanului.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan datează de la căderea Uniunii Sovietice. Nagorno-Karabah este un teritoriu recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului. Dar care anterior scăpase de sub controlul Baku. Pe 19 septembrie însă a avut loc o operațiune militară fulgerătoare de 24 de ore a armatei azere. Pe 20 septembrie, a fost recunoscută oficial înfrângerea. Luptătorii de etnie armeană au început deja să depună armele.

Victoria Azerbaidjanului de săptămâna trecută pune capăt în mod decisiv unuia dintre „conflictele înghețate” ce datează de la dizolvarea Uniunii Sovietice. Președintele Ilham Aliyev a declarat că regiunea va fi transformată într-un „paradis” ca parte a Azerbaidjanului.

Un exod în masă ar putea schimba echilibrul delicat al puterii în regiunea Caucazului de Sud. Zona este străbătută de conducte de petrol și gaze, iar Rusia, SUA, Turcia și Iranul se luptă pentru influență.

Exodul armenilor a început

În urma înfrângerii, 120.000 de etnici vor părăsi regiunea. Azerbaidjanul afirmă că le va garanta drepturile și va integra regiunea. Armenii spun însă că se tem de represiune.

„Poporul nostru nu vrea să trăiască ca parte a Azerbaidjanului. 99,99% preferă să părăsească pământurile noastre istorice”, a declarat David Babayan. Babayan este un consilier al lui Samvel Shahramanyan, președintele autointitulatei Republici Artsakh.

„Soarta sărmanilor noștri oameni va rămâne în istorie ca o rușine și o rușine pentru poporul armean și pentru întreaga lume civilizată. Cei responsabili pentru soarta noastră vor trebui într-o zi să răspundă în fața lui Dumnezeu pentru păcatele lor”, a mai declarat Babayan.

El a mai precizat că nu este clar când se va finaliza exodul armenilor pe coridorul Lachin. Acesta leagă teritoriul de Armenia, unde premierul Nikol Pashinyan s-a confruntat cu apeluri la demisie pentru că nu a reușit să salveze Karabahul.

„Armenia îi va primi cu dragoste”

Într-un discurs adresat națiunii, Pashinyan a declarat că a sosit o parte din ajutorul umanitar. Dar că armenii din Karabah se confruntă în continuare cu „pericolul unei epurări etnice”. Autoritățile de la Erevan afirmă că peste 200 de persoane au fost ucise și 400 rănite în operațiunea militară azeră.

„Dacă nu se creează condiții reale de viață pentru armenii din Nagorno-Karabah în casele lor și mecanisme eficiente de protecție împotriva epurării etnice, atunci crește probabilitatea ca armenii din Nagorno-Karabah să vadă expulzarea din patria lor ca singura cale de ieșire”, a declarat Pashinyan.

Armenia „îi va primi cu dragoste pe frații și surorile noastre din Nagorno-Karabah”, a mai precizat premierul, citat de Reuters.