Infofinanciar > Lumea la zi > Turcia pregătește un nou hub energetic. Gazul rusesc va fi „rebotezat” drept gaz… turcesc
Lumea la zi

Turcia pregătește un nou hub energetic. Gazul rusesc va fi „rebotezat” drept gaz… turcesc

gaze-naturale, sursa foto cancan
Foto: facebook.com

Turcia pregătește un nou hub energetic în regiune cunoscută istoric sub numele de Tracia. Sancțiunile impuse Rusiei și dorința Europei de a nu mai cumpăra gaz rusesc nu vor reprezenta o problemă.

De asemenea, Turcia intenționează să implice pe viitor mai mulți jucători pentru distribuirea de gaz prin acest hub.

Gazul rusesc devine local

„Vedem că există un oarecare sentiment negativ pentru achizițiile de energie rusească. Din cauza acestui climat, există semnale că hubul de gaze naturale din Tracia ar putea avea probleme. Cu toate acestea, situația este de așa natură încât Rusia poate vinde cantități mari de gaze naturale către Turcia. Sub această formă gazul devine local într-un anumit sens și poate fi vândut împreună cu gazul din alte țări fără a fi supus sancțiunilor”, a afirmat o sursă din guvernul turc.

Jucători noi

Volumele mari de gaze naturale care vor circula pe acolo, cu Rusia în măsură să furnizeze cea mai mare parte, „vor asigura o dezvoltare stabilă a proiectului pentru început, care va permite și formarea unui preț atractiv”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a subliniat că Turcia continuă să lucreze la hubul de gaz pentru a se asigura că Europa va primi în continuare gaz rusesc prin intermediul țării sale. „Discutăm despre problema energetică drept prioritate și suntem în dialog cu fiecare dintre partenerii noștri. Discutăm pașii care trebuie realizați. Proiectul nostru de a transporta gaz natural rusesc în Europa prin Turcia continuă. Resursele din alte țări vor putea intra și pe piața europeană întrucât Turcia este un centru energetic global”, a spus Erdoğan, potrivit TRT TV.

El a adăugat că, în viitor, Ankara plănuiește „să ia măsuri pentru a crea o bază firească pentru comerțul cu gaze prin intermediul Turciei”.

Turcia va stabili prețurile

„Prețul mondial al gazelor naturale va fi determinat în Turcia, având în vedere pașii concreți pe care îi vom face. Am discutat despre opțiunea unui hub de gaze naturale în Tracia cu [președintele rus Vladimir] Putin la Soci. Aproximativ 40-50% din gazele naturale care vor ajunge în Tracia vor acoperi nevoile Turciei. Dar Europa așteaptă acum gaze naturale de la noi”, a spus liderul turc.

Mai exact, Ungaria așteaptă gaze naturale de la Turcia. Au fost făcute promisiun către Budapesta că Ankara „va furniza gaze naturale Europei prin centrul său de distribuție din Tracia.

Centru comercial la Atasehir

După cum a remarcat Erdoğan, centrul de afaceri din districtul Atasehir din Istanbul, la rândul său, ar trebui să devină o platformă de schimb pentru tranzacționarea atât a resurselor energetice, cât și a unor resurse naturale și a unor metale.

„Alături de hub-ul de gaze naturale din Tracia, va exista un centru comercial la Atasehir. Luăm măsuri pentru a rezolva problema prețurilor. Lucrările în această problemă sunt realizate de Ministerul Energiei în consultare cu partenerii”, a adăugat el.

Infrastructură

În octombrie 2022, Putin a propus crearea celui mai mare hub de gaze naturale din Europa în Turcia. Respectiv, redirecționarea către acest hub a volumului de gaze naturale care nu mai poate trece prin Nord Stream.

Turcia a spus că proiectul este pregătit în ceea ce privește infrastructura, dar că sunt necesare modificări legislative.