Lumea la zi

Încă un semn care demască Ungaria! Rusia a mărit livrarea de gaze către maghiari

rusia-ungaria sursa capital
Credit imagine: Capital.ro

Ungaria este liniștită iarna această în urma declarațiilor făcute de un oficial al Ministerului rus de Externe. Acesta a anunțat că Rusia a mărit livrarea de gaze către Ungaria prin intermediul conductei Turkstream, care face legătura cu Serbia, potrivit Reuters.

În ciuda conflictului cu Occidentul care a apărut în urma invadării Ucrainei, Rusia a avut printre statele “prietene” inclusiv Ungaria. Viktor Orban a fost pus la zid în repetate rânduri pentru păstrarea relației cu Rusia, iar din această cauză au apărut tensiuni la nivelul Uniunii.

Ungaria, care este dependentă în proporţie de 85% de gazul rusesc, se opune ferm ideii oricăror sancţiuni UE asupra importurilor de gaze ruseşti, iar prim-ministrul Viktor Orban a făcut lobby din greu pentru a obţine o scutire de la sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei ruseşti.

Ministrul de Externe Peter Szijjarto s-a întâlnit luna trecută cu omologul său rus Serghei Lavrov, la Moscova, solicitând încă 700 de milioane de metri cubi de gaze, pe lângă un acord de furnizare pe termen lung existent cu Rusia.

Gazprom pompează către Ungaria

Conform unui acord ulterior, Gazprom a început să suplimenteze fluxurile de gaze către Ungaria, vineri, a declarat într-un comunicat secretarul de stat al Ministerului de Externe ungar, Tamas Menczer.

Menczer a spus că Gazprom va adăuga 2,6 milioane de metri cubi de gaze suplimentari pe zi, livrărilor convenite anterior, prin Turkstream în august, volumul livrărilor din septembrie fiind în negocieri.

Ungaria a stocat 2,84 miliarde de metri cubi de gaze până la jumătatea lunii iulie, cel mai scăzut nivel din acea perioadă din ultimii cinci ani, pe baza datelor furnizate de autoritatea naţională de reglementare a energiei.

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de începerea războiului în Ucraina, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, în cadrul acordului său pe termen lung cu Rusia, şi încă 1 miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.

Acordul cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani, cu opţiune de modificare a cantităţilor achiziţionate după 10 ani.