Infofinanciar > Lumea la zi > Europa se deschide către petrolul lui Putin. ING susține tranzitul de gaze rusești prin Ucraina
Lumea la zi

Europa se deschide către petrolul lui Putin. ING susține tranzitul de gaze rusești prin Ucraina

Drujba Cehia Sursa foto Radio Europa Libera Moldova
Sursa foto: Radio Europa Libera Moldova

ING, banca europeană a acceptat plata pentru procesul de tranzit al petrolului rusesc prin Ucraina. În acest fel, livrările de gaze vor reîncepe și pentru Cehia, după Slovacia și Ungaria.

Săptămâna trecută a fost oprită livrarea de gaze prin conducta Drujba din cauza neachitării taxelor de către Transneft către compania ucraineană de tranzit, Ukrtransnafta. Acest lucru s-a produs pe fondul sancțiunilor occidentale impuse Rusiei. 

Conform hotnews.ro, această plată realizată de ING va atrage după sine o restabilire a livrărilor de gaze rusești către Cehia. Totodată, ar putea crea și condiții pentru viitoarele plăți asupra tranzitului către regiune.

Slovacia și Ungaria au petrol de la ruși

Același proces s-a produs și în cazul Slovaciei și Ungariei, după ce compania ungară MOL și unitatea Slovnaft s-au angajat să plătească taxele către compania ucraineană de tranzit. Pe data de 10 august, MOL a declarat că taxa de tranzit a fost plătită și că fluxul poate fi reluat în câteva zile.

„Potrivit informațiilor noastre, banca a reconsiderat plata inițial blocată între companiile de tranzit pentru taxa de tranzit și a acceptat-o în cele din urmă. Acest lucru confirmă faptul că cadrul creat în acest fel este funcțional și poate fi o soluție pe termen lung”, a transmis purtătorul de cuvânt al Slovnaft, Anton Molnar.

O sursă apropiată băncii olandeze ING a transmis faptul că plata a fost deblocată, iar fluxurile de petrol către Republica Cehă vor urma să fie reluate până cel târziu în ziua de sâmbătă a săptămânii curente.

Cât petrol furnizează Rusia

„Așteptăm o confirmare din partea Ukrtransnafta privind transferul de fonduri pentru a porni pomparea (petrolului) spre Republica Cehă”, a declarat Igor Dyomin, un consilier al președintelui Transneft, pentru RIA.

În mod normal, Rusia furnizează celor trei țări aproximativ 250.000 de barili zilnic.

Moscova a sistat sau a redus semnificativ livrările de gaz către bună parte din țările membre ale Uniunii Europene, invocând probleme tehnice la gazoductul Nord Stream 1, dar și refuzul clienților europeni de a face plățile în ruble. 

Este deja știut faptul că mai multe țări din Europa Centrală sunt dependențe de rezerve venite de la ruși. Acestea au reușit să obțină totuși excepții de la sancțiunile europene impuse pentru a nu intra într-o criză energetică cum nu s-a mai văzut. Acest lucru este însă provizoriu, deoarece oficialii au în vedere ajustarea ratelor de transport maritime și producerea unor rafinarii pentru un alt tip de petrol. În luna iunie, Uniunea Europeană a impus un embargo treptate pe importul de petrol rusesc. Aprovizionarea cu petrol  prin oleoductul Drujba a fost autorizată „temporar” o concesie făcută premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară depinde în proporţie de 65% de petrolul rusesc ieftin.