Info

Încă două libere pentru români sunt acum în discuție! Propunerea vine din partea PSD

libertatea.ro
sursa foto libertatea.ro

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a oferit noi declarații despre propunerea cu privire la acordarea de zile libere cu ocazia sărbătorii de Bobotează și a Sfântului Ion, din data de 6, respectiv 7 ianuarie.

PSD a depus astăzi un proiect legislativ în Senat care propune introducerea celor două sărbători religioase ca și zile libere în Codul Muncii. Marcel Ciolacu a subliniat că acestea reprezintă sărbători importante pentru creștinii ortodocși, deci acestea ar trebui să fie declarate prin lege ca fiind zile libere.

„Eu sunt creştin ca şi dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza şi Sfântul Ion şi nu cred că este cu nimic ieşit din comun ca aceste două zile să fie zile libere”, a spus preşedintele PSD, potrivit RomâniaTV.

Marcel Ciolacu a mai arătat că „foarte mulţi români participă atât la Bobotează şi foarte mulţi români sărbătoresc Sfântul Ion, iar cei mai mulţi sfinţi sunt de Sfântul Ion”.

Proiectul de lege a fost înaintat Senatului

PSD a depus la Senat un proiect de lege, iniţiat de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în care propune ca zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că „în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”, relatează Realitatea.

La momentul actual, există 15 zile libere legale stabilite de Codul muncii, dintre care nouă sunt sărbători religioase. Dacă proiectul de lege va fi adopat, angajații din România se vor bucura de 17 libere naționale anual.

Care sunt zilele libere din acest an

Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 zile libere legale: 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou), 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui), prima și a doua zi de Paști, 1 mai (Ziua Muncii), 1 iunie (Ziua Copilului), prima și a doua zi de Rusalii), 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie (Ziua Națională a României), 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zilele de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Potrivit legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. Dacă această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.