Info

Cutremur pe scena politică! PSD ia în calcul ieșirea de la guvernare

PSD - sursa foto - psd.ro
sursa foto: psd.ro

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a afirmat că neînțelegerile cu membrii PNL în ceea ce privește tema reglementării pieței de energie ar putea duce la ieșirea social-democraților de la guvernare și, în cele din urmă, la declanșarea alegerilor anticipate. Însă, social-democratul s-a declarat mulțumit de faptul că PNL a decis să accepte o piață semi reglementată în Energie. Potrivit senatorului PSD, această măsură a fost expusă de partidul său „de un an de zile”.

„Dacă nu vom reuşi să reglementăm piaţa energiei, nu am exclus deloc alegeri anticipate”, a avertizat Cazanciuc.

Piața va fi semi-reglementată

Vestea venită din partea liberalilor a fost dată publicității și de premierul Nicolae Ciucă, care a afirmat că au existat discuţii în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL de luni, despre preţurile la energie. De asemenea, prim-ministrul a menționat că se ia în calcul  decizia de a instaura o piață a energiei semi reglementată. Oficialul a mai spus că în prezent sunt căutate soluţii tehnice „prin care putem să integrăm fondurile de la UE pentru combaterea sărăciei energetice şi soluţiile prin care vom decide în aşa fel încât să protejăm în continuare populaţia, iar preţul la energie, mă refer la primele două praguri, la consumatorul casnic să rămână la aceeaşi valoare”.

„E o veste bună, până la urmă PNL a ajuns la ceea ce spune PSD de un an de zile, cel puţin, că e nevoie de reglementare. Semi reglementare, s-au alintat puţin, ca să nu recunoască că e reglementare, ce înseamnă semi reglementare?”, a mărturisit Cazanciuc, potrivit celor de la România TV.

„Dacă nu vom reglementa piaţa de energie nu vom putea construi bugetul, pentru că nu e vorba numai despre cetăţeni ci şi despre companii, pentru că nu ştiu la ce preţuri să îşi facă bugetul pentru anul viitor”, a mai adăugat acesta.

„Lucrurile trebuie clarificate în perioada imediat următoare. Vestea bună este că au luat decizia politică acum trebuie să vină cu o decizie la nivelul Guvernului”, a mai menționat membrul PSD.

„Cineva nu a înţeles că România nu e pregătită să facă această liberalizare haotică”; „Când eşti captiv unei structuri de energie nu poţi să spui că e o piaţă reglementată.(..) Când sunt companii care fac profit în vreme de criză, de sută la sută, de două sute la sută , înseamnă că ceva nu este în regulă”, a mai zis Robert Cazanciuc.

Amenințări și din partea lui Ciolacu

Acum o săptămână, președintele PSD Marcel Ciolacu a amenințat că va lua în calcul  ieșirea de la guvernare dacă i se vor cere înlocuiri „pe nedrept”. De asemenea, acesta a dezvăluit că nu ar vrea să regrete că a cerut votul pentru intrarea social-democraților la guvernare.

„Să nu mă enerveze să îmi aduc aminte toate cifrele din pandemie”, a susținut la acea vreme șeful PSD.

În același timp, acesta le-a transmis liberalilor că s-a săturat de acuzații și că va reacționa de fiecare dată „până când vor recunoaște adevărul”. Însă, recunoaște oficialul,  asta nu înseamnă „că aruncăm țara într-o criză politică”.