Info

Se renunță la majorarea impozitului pentru locuințe? Ciolacu: „Trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România

Se renunță la majorarea impozitului pentru locuințe? Ciolacu: „Trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România
sursa foto: dcnews.ro

Coaliția de guvernare a transmis că ia în calcul renunțarea la creșterea taxelor locale, mai exact a impozitului pe locuințe cu 50%, prin creșterea bazei de impozitare cu același procent. Săptămâna viitoare, se așteaptă o întrunire a acestui comitet, prin care se va contura un plan concret privind piața de energie.

­Coaliția de guvernare are în plan să renunțe la majorarea taxelor locale actuale, după o lună de la votul din Senat., pe baza Ordonanței prin care s-a hotărât majorarea cu până la 50% a bazei de impozitare.

Liderii coaliției nu au căzut la un acord cu reprezentanții autorităților locale, așadar există ipoteza ca Ordonanța să fie respinsă și măsura să nu fie implementată încă.

Declarația lui Marcel Ciolacu

Liderul PSD Marcel Ciolacu a avut un punct de vedere ferm privind majorarea taxelor pe proprietate, spunând că ”trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România”. El exclude clar ideea conform căreia oamenii vor fi impozitati pe clădirile aflate în alte locații sau alte județe, menționând că ”nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte locaţii, în alte judeţe”. El demonstrează că prin descentralizare, autorităţile locale au puterea de a decide dacă majorează aceste taxe şi a precizat că Ministerul de Finanţe va veni cu norme de aplicare, conform realitatea.net.

Conform premierului Nicolae Ciucă, amendamentul depus de senatorii din coaliție privind creșterea cu 50% a taxelor și impozitelor locale a fost o decizie venită din partea alianței de guvernare.

Piața de energie

Nicolae Ciucă a transmis că sunt analizate tot mai multe scenarii prin care piața energetică să scape de problemele pe care le întâmpină. Se ia în calcul structura unei piețe semi reglementate, prin care să fie integrate fondurile de la Uniunea Europeană. ,, Este foarte important să avem în vedere acest lucru, este un obiectiv pe care l-am discutat şi la nivelul Comisiei (n.r. Europene), la întâlnirile pe care le-am avut. (…) Încă se caută soluţii tehnice” a subliniat acesta, conform digi24.ro.

Pentru consumatorii casnici vulnerabili, Ciucă a precizat că vor fi luate măsuri suplimentare în sensul sprijinirii lor spre un trai normal. Aceștia ar putea primi subvenții de la Uniunea Europeană, în vederea plății facturilor care înregistrează sume tot mai mari de plată.

Contextul european

Aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei în anul ce urmează, dacă Rusia va opri definitiv livrările, dar şi în cazul în care economia din China crește tot mai mult și absoarbe treptat o mare parte din gazul lichefiat, potrivit estimărilor AIE.

În acest caz, depozitele europene de gaze vor fi pline numai la un nivel de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de 95% cum se arată în prezent.