Infofinanciar > Lumea la zi > În Republica Moldova sunt eforturi asidue de destabilizare! Lovituri de stat eșuate și atacuri false cu bombă
Lumea la zi

În Republica Moldova sunt eforturi asidue de destabilizare! Lovituri de stat eșuate și atacuri false cu bombă

Proteste în Chișinău
sursa foto : dreamstime.com

Moldova se află într-o situație dificilă. Aflată la granița cu războiul din Ucraina, perceput ca o amenințare de întreg Estul Europei, țara de dincolo de Prut este ținta propagandei și dezinformărilor.

Într-o inițiativă care aparține cel mai probabil Moscovei, Republica Moldova a fost supusă la alarme false de bombă, știri menite să dezinformeze, lovituri de stat eșuate și proteste care bântuie Chișinăul de peste o lună. S-a demonstrat că unii dintre protestatari sunt partizani ai formațiunii ȘOR, care are viziuni pro-ruse.

De asemenea, războiul informațional este menit să destabilizeze statul moldovean și să deservească intereselor lui Vladimir Putin, reiese dintr-o serie de declarații date de Ministrul de Interne al Moldovei, Ana Revenco, pentru Reuters.

Amenințarea vine din interior

Ana Revenco a declarat despre tensiunile din Republica Moldova: „Am avut o explozie de amenințări la adresa securității începând cu 24 februarie anul trecut”. De când a izbucnit războiul ruso-ucrainean, Guvernul pro-european și președinția Maiei Sandu au fost supuse la necontenite provocări, conform alephnews.ro.

Amenințările includ lovituri de stat eșuate și informații cel puțin îndoielnice. Astfel, doi agenți pro-ruși au fost expulzați după ce au fost prinși complotând o răsturnare a guvernării de la Chișinău. Două surse de propagandă pro-rusă care vin chiar dintre granițele țării sunt Transnistria și Găgăuzia. Cea dintâi este o regiune separatistă care și-a ales un „președinte” diferit de Maia Sandu, precum și alte instituții de stat alternative. La începutul lui martie 2023, transnistrenii au acuzat niște agenți ucraineni de un atentat la viața așa-numitului președinte, Vadim Krasnoselski. Deocamdată, nu se știe valoarea de adevăr a acestei acuzații.

Găgăuzia este o altă unitate teritorială autonomă din Moldova. Majoritatea locuitorilor săi sunt etnici găgăuzi, care au origine turcică. Și aceștia sunt majoritar pro-ruși.

Cum rezistă Republica Moldova

În ciuda atacurilor informaționale și militare, statul moldovean și-a depus cererea de aderare la UE în martie anul trecut, la scurt timp după ce Ucraina a făcut acest pas. Oficialii din conducerea legalistă a Maiei Sandu susțin totodată că fac tot posibilul pentru a nu fi atrași în conflictul militar.

Conducerea țării a transmis în repetate rânduri că se află într-un război informațional cu propagandiștii ruși. Propaganda îmbracă numeroase forme: în afara informațiilor false, grupurile puțin reglementate de pe Telegram au ajuns la metode inedite de destabilizare. Astfel, ele distribuie anunțuri de recrutare în armată; acestea nu au nicio valoare de adevăr, însă reușesc să sădească panica în rândul moldovenilor.

Recent, Maia Sandu l-a numit prim-ministru pe consilierul său de securitate, Dorin Recean. Acesta a făcut prima sa vizită oficială la Cotroceni. Cu această ocazie, premierul moldovean a mulțumit Guvernului României pentru susținerea oferită în climatul politic instabil din ultimul an.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.