Infofinanciar > Info > În 2022, românii au fost arși la buzunare! Valoarea coșului de cumpărături s-a majorat cu până la 15%
Info

În 2022, românii au fost arși la buzunare! Valoarea coșului de cumpărături s-a majorat cu până la 15%

Coș de cumpărături, Sursă foto: Obiectiv Vocea Brăilei
Sursă foto: Obiectiv Vocea Brăilei

Valoarea medie a unui coș de cumpărături pentru cetățenii români s-a majorat în decursul anului trecut cu până la 10 – 15 puncte procentuale. Produsele alimentare, dar și bunurile de larg consum au fost preponderent afectate de către inflație, iar prețurile au lăsat buzunarele cetățenilor goale. 

Compania Footprints AI, care se ocupă cu o platformă de retail Media au realizat o analiză, care a relevat faptul că românii au fost nevoiți să achite prețuri mai mari pentru produsele bio și cele ecologice. În plus, tendința de cumpărături impulsive a scăzut, în urma ponderii cheltuielilor actuale aduse de inflație și de maturizarea pieței. 

Consumatorii români s-au chibzuit 

„Astfel, comportamentul de consum s-a modificat și pe segmentul produselor de necesitate. Românii pun accent acum mai mult pe controlul cheltuielilor, cumpără mai des, dar mai puțin și accesează produse ușor inferioare calitativ celor achiziționate anul trecut.  

Consumatorii au interacționat de mai multe ori cu produsele înainte de a le achiziționa, în magazine fizice și prin vizite repetate în online, comparând prețurile. Acest comportament indică nevoia magazinelor de a oferi o experiență de cumpărare personalizată și mai eficientă”, potrivit unui comunicat de presă publicat de compania autohtonă. 

„În ultimul an, am observat o schimbare semnificativă a comportamentului consumatorilor, atât în privința valorii și componenței coșului, cât și în legătură cu obiceiurile de achiziție ale clienților și serviciile oferite de magazine.  

Pe lângă creșterea cumpărăturilor online și a serviciilor de livrare la domiciliu, pe baza datelor și inteligenței artificiale, anticipăm maturizarea serviciului end-to-end pentru vânzările online, o integrare mai bună a proceselor de selectare, livrare și retur”, spune Dan Marc, fondator Footprints AI. 

Se așteaptă o scădere a ratei de profitabilitate 

În perioada analizată de către Footprints AI s-a remarcat că produsele de lux și cele non-alimentare nu s-au mai comercializat așa de bine, iar retailerii au rămas cu stocuri nevândute în magazine. În plus, analiza amprentei de achiziție a clienților români pot ajuta magazinele să nu rămână cu produse pe rafturi. 

Analiza realizată relevă faptul că retailerii se confruntă până în acest moment cu o majorare a prețurilor operaționale de până la 15 puncte procentuale, care a fost înregistrată pe fondul majorării prețurilor logistice, a salariilor dar și a prețurilor la achiziție. Potrivit Footprints AI, în perioada următoare se așteaptă o scădere a ratei de profitabilitate pentru retaileri de aproximativ 5 – 10 puncte procentuale pe an.  

Platforma Footprints AI are la bază o tehnologie de analiză a datelor generate de consumatori, realizată prin comportamentul lor de cumpărături în retailul offline. Acestea sunt realizate în mod anonimizat și la nivel individual, potrivit Econmedia.