Infofinanciar > Info > Cum vor arăta facturile românilor dacă se elimină plafonarea prețurilor. Clienții se tem de o majorare semnificativă
Info

Cum vor arăta facturile românilor dacă se elimină plafonarea prețurilor. Clienții se tem de o majorare semnificativă

facturi energie antena3.ro
Sursa foto: antena3.ro

După ce în ultima perioadă au apărut speculații conform cărora ar putea fi înlăturată plafonarea de prețuri pentru facturile la gaze și curent electric, au fost realizate calculele necesare care revelă cum vor arăta prețurile inscripționate pe facturile pe care români vor trebui să le achite.  

Potrivit acestei analize, valoarea facturilor ar urma să se majoreze semnificativ din momentul în care se decide renunțarea la plafonarea prețurilor. 

Pentru a se realiza o comparație corectă între prețurile actuale și cele care ar urma să apară pe notele de plată odată cu renunțarea la plafonare, în scopul analizei a fost utilizată o factura a unui consumator de energie casnică cu domiciliul în Capitală, care locuiește într-un apartament de două camere. 

Cum vor arăta noile prețuri la facturi 

În urma calculelor s-a relevat faptul că, în luna martie, un astfel de client ar fi achitat o factură de dor 48,96 de lei, pentru un consum de 72 kWh, la prețul plafonat de 0,68 lei per kWh, deoarece a avut un consum mai mic de 100 kWh per lună.  

Însă, în cazul în care plafonarea de preț la facturile pentru energie electrică se va înlătura, prețul pe care același utilizator îl va avea de achitat pentru același consum, va fi cu 8 puncte procentuale mai ridicat, adică de 52 de lei, iar conform unei noi oferte, prețul al putea să crească chiar mai mult, până la 12 puncte procentuale, suma necesară de achitat ajungând să fie 54,19 lei.  

Alte oferte de pe piață ar desemna ca factura pentru același consum să crească chiar și cu 78 de puncte procentuale, fapt ce ar duce valoarea totală a facturii la 85 de lei. 

Este importat de notat faptul că valoarea totală care trebuie achitată depinde foarte mult și de furnizorul cu care avem încheiat contractul pentru energia electrică. Cea mai ieftină ofertă de pe piață în acest moment este oferită de furnizorul de energie Nova Power&Gas, care vine cu o ofertă de 0,73 lei pe kWh. 

Consumatorul casnic cu domiciliul în București ar urma să achite o factură de doar 52 de lei pentru acest furnizor, sumă care este de 8% mai mare față de prețul plafonat în acest moment. Următoarea ofertă de pe piață este oferită de către compania Hidroelectrica, ce oferă prețuri cu 12% mai mari față de prețul plafonat. 

În plus, furnizori precum Renovatio, Hermes Energy International, CEZ Vânzare și Ewind oferă facturi cu prețuri totale de 78% mai mari decât facturile plafonate în acest moment. Factura consumatorului casnic din Capitală, pentru același nivel de consum, ar fi de 85 de lei, comparativ cu suma de 48,96 lei, cât este factura plafonată. 

Cu toate acestea, prețurile pot fi chiar și mai mari. Spre exemplu, furnizorul Luxten oferă facturi de 82% mai mari față de prețul plafonat, iar E.ON oferă prețuri mai mari cu 83%. 

Astfel, chiar dacă prețurile de pe piața energetică sunt mai mici cu până la 50% față de sumele care se necesitau achitate în aceeași perioadă a anului trecut, nu există alte prețuri care să se compare sau să fie mai mici decât prețul plafonat. 

Furnizorul de energie poate fi schimbat în 21 de zile 

Pe piața de furnizare a gazelor naturale, situația sta altfel. Acolo diferențele pentru facturile oferite de furnizori cu plafonare sau fără vor fi majore, mai ales pentru consumatorii domiciliați în zonele montane, unde temperaturile sunt încă scăzute, iar nevoia de gaz încă este mare. 

Pentru analiză referitoare la diferența de preț, a fost utilizat un consumat cu domiciliul situat în județul Brașov, care a consumat în martie 2.921 kWh și a plătit o factură plafonată la 662 lei. Pe site-ul de comparat prețuri ale facturilor de energie ANRE, se observă faptul că dacă consumatorul ar fi beneficiat de un preț fără plafon de la furnizorul Nova Power&Gas, factura pentru gaz ar fi ajuns la valoarea totală de 844 de lei, cu un procent de 27% mai mare. 

Un alt element important în realizarea acestui calcul a fost și faptul că aceste oferte sunt oferite dolar consumatorilor noi, adică cei care pleacă de la un furnizor și încheie un contract nou cu un altul. În acest sens este importat de notat faptul că orice client are dreptul de a schimba furnizorul de energie electrică sau gaz, în maximum 21 de zile, fără să se aplice costuri suplimentare. 

În ultimele luni, pe fondul scăderii semnificative a prețului energiei pe bursă, mai multe voci din industrie și din partea autorităților au ridicat problema dacă intervenția statului pentru plafonarea prețului mai este sau nu necesară, potrivit HotNews.

 „Bine înţeles că măsurile trebuie luate cu caracter temporar şi aceste măsuri ulterior trebuie analizate în mod continuu, pentru că ne trezim… ieri discutam cu un producător, un antreprenor care spunea că a renunţat la plafonare. De ce? Preţul energiei este la jumătate faţă de preţul plafonării, deci această analiză trebuie făcută corespunzător tocmai pentru a crea o maturitate a pieţei, iar această maturitate a pieţei să devină un motor în tot acest mecanism”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.