Infofinanciar > Info > Inteligența artificială ne dă lecții! Idei de business de top, direct din mediul digital
Info

Inteligența artificială ne dă lecții! Idei de business de top, direct din mediul digital

Inteligența artificială ne dă lecții! Idei de business de top, direct din mediul digital
sursa foto entrepreneur

Inteligența artificială este unul dintre cele mai aprinse subiecte în lumea digitală la momentul actual, fiind utilizată din ce în ce mai mult în diverse domenii, de la industria tehnologică și până la artă. În ultimii ai, au apărut diverse programe care stimulează conversații cu utilizatorii în mediul online.

Compania OpenAI, co-fondată de miliardarul american Elon Musk, a lansat recent propriul chatbot, ChatGPT, un sistem bazat pe inteligență artificială care interacționează în mod conversațional cu utilizatorii săi, capabil să învețe, să recunoască propriile erori și să filtreze solicitările nepotrivite.

Potrivit creatorilor săi, sistemul poate să răspundă într-un mod natural la întrebări, simulând conversația umană, să rezolve probleme matematice, să scrie articole, să facă recomandări și să ofere informații și explicații detaliate.

Cei de la Startup Cafe au făcut un mic experiment cu ChatGPT, căruia i-au pus întrebări despre strategii de afaceri și l-au provocat să dea idei de afaceri pentru România în 2023. Întrebările au fost adresate atât în română, cât și în engleză, dar nu s-a identificat o diferență între răspunsurile primite.

Idei de afaceri sugerate de inteligența artificială

Am întrebat ce afaceri am putea deschide în România și apoi, într-o altă întrebare, am adăugat și anul 2023, spun cei de la Startup Cafe. ChatGPT a răspuns:

-O afacere de producție a alimentelor tradiționale, cum ar fi pâinea, brânza sau vinul, care să ofere clienților produse autentice și de calitate.

-Un serviciu de transport local, care să ofere oamenilor o modalitate convenabilă și sigură de a se deplasa în oraș.

-O afacere de turism rural, care să ofere turiștilor posibilitatea de a descoperi frumusețile și tradițiile din zonele rurale ale României.

-Un serviciu de consultanță pentru afaceri, care să ajute antreprenorii să își dezvolte și să își crească afacerile.

-O afacere de vânzare a produselor artizanale, cum ar fi ceramica, țesăturile sau obiectele decorative, care să ofere clienților produse unice și autentice.

Când a fost  specificat în discuție și „anul 2023”, am primit următoarele informații, atât în limba engleză, cât și în limba română, sistemul a răspuns:

-O afacere de livrare a cumpărăturilor la domiciliu, care să ofere clienților comoditate și convenabilitate în cumpărarea produselor de care au nevoie.

-Un serviciu de îngrijire a bătrânilor sau copiilor, care să ofere asistență și îngrijire specializată pentru persoanele în vârstă sau pentru părinții ocupați.

-O afacere de reciclare și compostare, care să ajute la reducerea deșeurilor și la conservarea resurselor naturale.

-Un serviciu de consultanță pentru afacerea de familie, care să ofere sfaturi și suport pentru a ajuta afacerile de familie să crească și să prospere.

-O afacere de vânzare a produselor eco-friendly, care să ofere clienților produse durabile și prietenoase cu mediul.

Sfaturi antreprenoriale

Mai departe, chatbot-ul a fost întrebat ce ar trebui să facă un antreprenor în 2023 pentru ca business-ul lui să funcționeze cât mai bine, iar ChatGPT a făcut o serie de recomandări:

„În 2023, un antreprenor ar trebui să se concentreze pe adaptabilitate și inovație pentru a-și menține businessul în creștere și profitabil. Acest lucru ar putea însemna să exploreze noi oportunități de afaceri, să investească în tehnologia de ultima ora și să fie deschis la schimbări în piață și cerințele clienților. De asemenea, ar trebui să continue să ofere o valoare excepțională clienților și să se asigure că au o experiență pozitivă cu afacerea lui”.

Chatbot-ul a dat și 5 sfaturi pentru antreprenorii la început de drum:

-Dezvoltați un plan de afaceri solid. Acest lucru vă va ajută să definiți clar afacerea, obiectivele sale și modul în care le veți atinge.

-Cercetați piața și concurenții. Acest lucru vă va ajută să înțelegeți cererea pentru produsul sau serviciul dvs. și ce vă face să vă diferențiați de celelalte afaceri din industrie.

-Începeți cu un buget mic și concentrați-vă pe oferirea de produse sau servicii de calitate superioară. Acest lucru vă va ajută să construiți o reputație puternică și o bază de clienți.

-Fiți flexibili și dispuși să vă adaptați la schimbările din piață. Acest lucru vă va ajută să rămâneți competitivi și să răspundeți nevoilor clienților.

-Cereți sfat și sprijin de la antreprenorii cu experiență și experți în afaceri. Acest lucru vă poate oferi îndrumări valoroase și vă poate ajuta să evitați capcanele comune.

Recomandări pentru extinderea afacerii

-Diversificarea produselor sau serviciilor oferite. Acest lucru poate ajuta la atragerea unui grup mai mare de clienți și la mărirea cotei de piață.

-Deschiderea unor locații noi. Aceasta poate oferi accesibilitate mai bună clienților și poate mări vizibilitatea afacerii dvs.

-Dezvoltarea unui site web și a unui magazin online. Acest lucru poate ajuta la creșterea vânzărilor prin creșterea accesibilității afacerii dvs. și a posibilității de a face cumpărături online.

-Asocierea cu alte afaceri pentru a oferi produse sau servicii complementare. Acest lucru poate ajuta la creșterea vânzărilor prin oferirea de produse sau servicii suplimentare clienților dvs.

-Investiția în publicitate și marketing. Acest lucru poate ajută la creșterea vizibilității afacerii dvs. și la atragerea de noi clienți.

Deși răspunsurile sunt destul de generale, iar ideile de afaceri propuse nu sunt neapărat o inovație, sistemul funcționează pe baza adunării de date din mediul online și comparația acestora, ceea ce arată care sunt tendințele actuale în materie de business.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.