Infofinanciar > Info > Impozitarea pensiilor, cele mai noi informații! Cine va fi afectat? Milioane de români sunt vizați acum
Info

Impozitarea pensiilor, cele mai noi informații! Cine va fi afectat? Milioane de români sunt vizați acum

Ajutoare în bani pentru români
sursa foto wall-street

Conform noilor informații anunțate de oficiali, o nouă reformă a pensiilor va avea loc și va aduce multe schimbări ce afectează și au impact la nivelul a milioane de români. Aceste noi reguli se aplică atât în cazul pensionarilor actuali, cât și la nivelul celor care vor ieși în viitor la pensie. Anunțul legat de noile schimbări ce vor avea loc la nivelul sistemului de pensii a fost făcut de Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii, care a explicat în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria, ce se va întâmpla cu această categorie vizată de români.

Aceste noi prevederi ce urmează a fi impuse în cadrul statului sunt rezultatul vizitei ministrului român, alături de alți oficiali la Bruxelles, pentru a negocia alături de reprezentanții Comisiei Europene prevederile PNRR, în scopul de a salva România de pierderea unor finanțări de milioane de euro, destinate evoluției țării.

Noi reguli privind pensiile

Conform noilor anunțuri ale ministrului Muncii, Marius-Constantin Budăi, vor fi aplicate noi reguli la nivelul sistemului de pensii din România. Astfel, o primă modificare va avea ca subiect principal vârsta de pensionare. Având în vedere noile reguli, românii vor putea ieși la pensie la vârsta de 65 de ani. Potrivit ministrului, vârsta de pensionare va crește de la o lună la alta, fiind realizată o reformă etapizată, treptată, pentru a nu bulversa sistemul actual.

Creșterea se va opri când se va atinge pragul de 65 de ani, vârsta de pensionare generală la nivelul tuturor românilor. „În această măsură sunt incluși și cei care sunt încadrați la categorii speciale. Drepturile de pensii vor fi calculate prin creştere treptată a perioadei de contribuţie şi la finalul perioadei se va ajunge ca raportarea să fie la întreaga perioadă.” a declarat Marius Budăi în cadrul unei conferințe de presă. Această decizie anunțată de ministru a fost realizată în urma discuțiilor cu oficialii Comisiei Europene.

Impozitarea pensiilor

Pe lângă această prevedere, multe altele vor reforma sistemul de pensii din țară. Astfel, o altă măsură este cea cu privire la baza de calcul, ce va fi raportată la întreaga perioadă de activitate. Aceste lucru se referă la faptul că perioada de care se va ține cont la nivelul calculării pensiei nu va mai putea fi aleasă de beneficiar. Acest lucru nu va mai putea fi realizat nici măcar în cazul magistraților. De asemenea, vor fi eliminate anumite indemnizații și pensii speciale. Astfel, în baza legii, magistraţii şi funcţionarii publici parlamentari nu vor mai beneficia de pensie specială.

Impozitarea pensiilor speciale, cele care prezintă sume destul de mari rămâne în agenda de aplicare a oficialilor. Raportarea nu se va face la nivelul salariului mediu brut ce are pragul de 7.000 de lei, ci prin luarea în calcul a salariului mediu net, ce are valoarea de 4.200 de lei. Impozitul se va aplica părții necontributive din pensiile mari ale unor cetățeni. Toate aceste prevederi vor fi detaliate în cadrul unor amendamente ce vor fi aprobate de coaliția de guvernare miercurea aceasta. La o zi distanță, documentele oficiale vor fi depuse în Parlament, conform Antena 3 .