Infofinanciar > Info > Marius Budăi asigură: Pensiile nu vor scădea! Liniște și bunăstare pentru pensionari
Info

Marius Budăi asigură: Pensiile nu vor scădea! Liniște și bunăstare pentru pensionari

marius budai pensii sursă foto playtech
sursă foto playtech

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a adus liniște seniorilor din România, asigurându-i că pensiile aflate în plată nu vor suferi reducerea. În plus, el a dezvăluit că a fost stabilit un set de criterii și principii în colaborare cu Comisia Europeană pentru a îndeplini obiectivul de reformare a sistemului pensiilor speciale.

Marius Budăi a subliniat că principiul de bază în negocierile cu Comisia Europeană este acela de a impune prin legislație o interdicție asupra abuzurilor în sistemele de pensii. El a subliniat necesitatea de a adopta măsuri legislative care să prevină exploatarea și utilizarea incorectă a sistemelor de pensii.

„Pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”, a transmis Marius Budăi.

Reforma pensiilor militare

În ceea ce privește pensiile militarilor și ale personalului din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Marius Budăi a precizat că acestea sunt, de asemenea, supuse procesului de reformă.

„Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum iar atît premierul cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii la un moment dat au greşit. Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei (..)

Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a mai precizat Budăi.

Restricții pentru magistrați și funcționarii parlamentari

Ministrul Muncii a afirmat că există intenția de a schimba regulile referitoare la perioada de referință utilizată pentru calculul pensiilor pentru magistrați și funcționari parlamentari. Conform declarației sale, aceștia nu vor mai putea să-și aleagă perioada la care să fie raportată baza de calcul pentru pensie.

„Acest lucru se întâmplă treptat şi atunci când vom avea amendamentele gata vom vedea că va fi la lege o anexă (..) care va conţine tabele astfel încât în funcţie de anul şi luna ieşirii la pensie, vor avea perioade diferite”, a subliniat Budăi, citat de România TV.