Infofinanciar > Info > Marius Budăi, decizia zilei privind reforma pensiilor! Solicitare de la Banca Mondială: „Nu se leagă niciodată vreo tăiere de venituri”
Info

Marius Budăi, decizia zilei privind reforma pensiilor! Solicitare de la Banca Mondială: „Nu se leagă niciodată vreo tăiere de venituri”

pensie marius - constantin budăi, ministrul muncii (sursă foto: stiridinsurse.ro)
sursă foto: stiridinsurse.ro

Marius Budăi, ministrul Muncii din partea PSD, a venit recent cu noi informații privind reforma pensiilor din România, mai exact despre solicitările făcute de Banca Mondială cu privire la proiectul pensiilor speciale venite în urma unui raport cu privire la măsurile luate de Executiv cu privire la aceste venituri care trebuie neapărat reduse pentru a primi în continuare banii din PNRR prin îndeplinirea jaloanelor.

Cerințele Băncii Mondiale privind pensiile speciale

Astfel, printre principalele modificări cerute de Banca Mondială privind proiectul pensiilor speciale acestea se referă în special la zona impozitării  cu cel puțin 15% a acestor venituri. Practic, „pe o bază netă, reducerea va fi de 0,003% din PIB în 2028 și de 0,012% din PIB până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie din fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul”, fiind vorba de o economie infimă.

Făcând referire la pensiile militarilor, oficialii internaționali spun că eliminarea sporurilor din baza de calcul a pensiilor pentru militari va reduce această bază cu aproximativ 2% în viitor.

„Această măsură în sine ar trebui să reducă cheltuielile maxime de la 0,789% din PIB în 2028 la 0,784% din PIB, Până în 2070. Cheltuielile ar trebui să se reducă cu aproximativ 0,013% din PIB”, mai arată Banca Mondială, reducerile fiind în continuare nesemnificative cu privire la reducerile acestor puncte critice.

Mai mult, cu privire la  interzicerea cumulului de pensii, Banca Mondială arată că nu dispune de date pentru a estima impactul acestei măsuri, dar este de așteptat ca această măsură să ducă la creșterea echității în România.

Marius Budăi a venit cu noi informații privind reforma pensiilor

Marius Budăi, ministrul Muncii, a fost întrebat recent care este planul Guvernului în urma raportului Băncii Mondiale.

„Planul Guvernului este clar și cred că Marcel Ciolacu a fost extrem de clar când a spus că vom avea te discuții cu Comisia Europeană, cât să stabilim clar modalitatea în care proiectul  să treacă și jalonul să fie îndeplinit.

Nu e vorba de tăieri, e vorba de a rezolva jalonul, așa cum scrie acolo. Noi discutăm de a face ca sistemul să nu mai poată să fie abuzat, și anume să nu mai fie să fie vechimea aliniată că vechimea minimă din sistem și acest lucru este rezolvat prin creșterea vechimii de la 4 la 15 ani pentru diplomați, pentru cei din Curtea de Conturi, pentru funcționarii publici parlamentari înseamnă creșterea vârstei de pensionare la de la 60 la 65 de ani și înseamnă că nu există posibilitatea să se cumuleze mai multe pensii din acest sistem, de indemnizații și pensii stabilite în baza unor legi și plătite în baza unor legi speciale”, a explicat ministrul Muncii.

Mai mult, Marius Budăi spune că nicio pensie nu trebuie să depășească venitul avut în perioada de activitate în câmpul muncii.

„Și mai mult de atât, înseamnă că nicio pensie să nu depășească venitul avut în activitate în procente. Eu am încredere în ce spune Marcel Ciolacu, președintele meu de partid. Facem în așa fel încât jalonul să fie îndeplinit și PNRR să nu fie pus în pericol din cauza acestui Jalon.

De noi PSD nu se leagă niciodată vreo tăiere de venituri în România, după Revoluție încoace. Cred că știm cu toții lucrul acesta și nu avem de gând să începem acum să ne schimbăm istoria noastră de modul cum gândim față de oameni nu o vom face. Nu am făcut-o până acum. Nu vom face nici acum și nici în viitor”, a completat Marius Budăi în emisiunea În faţa naţiunii, potrivit România TV.