Infofinanciar > Info > Nu scapă niciun român! Vârsta de pensionare crește le 65 de ani pentru toată lumea
Info

Nu scapă niciun român! Vârsta de pensionare crește le 65 de ani pentru toată lumea

pensionare (sursă foto: monden.ro)
sursă foto: monden.ro

Luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, an anunțat că vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani. Cu toate acestea, nu a fost stabilită o dată exactă pentru implementarea acestor modificări.

Pe 22 mai, ministrul Muncii Marius Budăi a dezvăluit o serie de principii convenite cu Comisia Europeană pentru reforma pensiilor, inclusiv eliminarea „anumitor” pensii speciale și reformarea pensiilor militare. De asemenea, a fost menționată creșterea treptată a vârstei de pensionare pentru toți românii la 65 de ani, iar pensiile vor fi calculate în funcție de toată perioada de muncă, nu doar de ultimii ani de muncă, când salariile sunt mai mari, astfel încât nicio pensie nu va depăși salariul din perioada de activitate.

Vârsta de pensionare devine la fel pentru toată lumea

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a transmis Marius Budăi, ministrul Muncii.

La momentul actual, pentru bărbați, vârsta de pensionare este de 65 de ani, iar pentru femei, 63 de ani; cu toate acestea, unele categorii de angajați se pot pensiona de la o vârstă mult mai mică. Drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, astfel încât să fie raportate la întreaga perioadă, a declarat Marius Budăi. Pentru calculul pensiei, se va lua în considerare întreaga perioadă de contributivitate, nu doar o anumită perioadă.

Pensiile aflate în plată nu vor scădea

„O parte din amendamente sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției. Am primit indicație ca până miercuri să fie finalizate amendamentele, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament”, a mai spus ministrul Muncii. Budăi a subliniat că „pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă”.

Ministrul a subliniat că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, dar fără a afecta și partea de contributivitate. Budăi an adăugat că pensiile asimilate anumitor categorii, cum ar fi unele posturi asimilate magistraților, nu vor mai fi luate în considerare. Astfel, aceste pensii nu vor mai intra în categoria pensiilor pentru magistrați. Regimul de pensionare a diplomaților se schimbă și, potrivit lui Marius Budăi, prin creșterea treptată a vârstei de pensionare și a perioadei de contributivitate, conform Știripesurse.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.