Infofinanciar > Info > Importurile de cereale ucrainene continuă! Fermierii vor despăgubiri și interzicerea grânelor ucrainene
Info

Importurile de cereale ucrainene continuă! Fermierii vor despăgubiri și interzicerea grânelor ucrainene

Cereale din Ucraina - sursa foto - stirileprotv.ro
sursa foto: stirileprotv.ro

Decizia Guvernului din București de a permite în continuare importurile de cereale ucrainene a nemulțumit agricultorii români. Fermierii spun că nu pot face față pieței cu prețuri mici la care se vând grânele țării vecine. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii transmite că doar în acest mod pot cultivatorii să beneficieze de despăgubiri primite de la UE și a cerut suportul premierului. 

O decizie drastică pune în pericol a doua tranșa de bani europeni 

Pentru a calma apele, ministrul Agriculturii nu a interzis importul de cereale ucrainene în România, ci a cerut Ucrainei să își restricționeze exporturile singură. 

Daea susține că daca România ar lua o decizie precum cele luate în Polonia sau Ungaria, care au interzis complet importurile de grâne în țările lor, fermierii ar risca să piardă a doua tranșă de 100 de milioane de euro de la Comisia Europeană, oferită țărilor afectate. 

Fermierii români spun că importurile masive încă îi afectează. Vlad Macovei, reprezentantul Asociației Forța Fermierilor spune că „Fermierii mari au depozitele pline cu grâu, porumb, floarea soarelui. Vine noua recoltă şi n-au unde s-o depoziteze. În 2 luni, fermierii români deja vor începe campania de recoltat. Asta înseamnă că prețurile în timpul campaniei de recoltat vor fi dezastruoase”. 

Prețul grânelor importate din țara străina sunt cu 25 de procente mai ieftine decât cele românești. 

Astfel, dacă prețurile vor rămâne la același nivel ca în acest moment, aceștia nu își vor putea acoperi nici măcar banii investiții de anul trecut. „De la 3.300 de lei tona de rapiță la recoltare, acum era la 2.000 de lei. Deci 1.300 de lei în minus” spune Daniel Radu, un cultivator român. 

Din acest motiv, pe lângă cereale, Ungaria a blocat importul și pentru alte produse animale și miere din Ucraina, până pe data de 30 iunie. 

Transporturile de cereale ucrainene se sigilează în vămi 

Până on momentul în care se va lua o decizie unitară, un pachet de legi care va fi adoptat pentru a opri importurile până la data de 5 iunie 2023 pentru produse agricole precum grâu, porumb, floarea-soarelui și semințe de rapiță, ministrul Agriculturii spune că transporturile ucrainene se sigilează la intrarea în țară. 

Șeful adjunct al Biroului Vamal de Frontieră Siret a explicat că peste 60 de procente din transporturile ucrainene sunt vehicule de mare tonaj care transportă cereale, potrivit ObservatorNews.

Încă de la începutul anului 2023, prin Vama Siret au intrat 74.500 de camioane cu mărfuri din țara străină. Un șofer ucrainian spune că totul este în regula cu privire la sigilarea transporturilor, deoarece la intrarea în țară transporturile sunt sigilate până în momentul în care își ating destinația. „Pune plombă (n.r. sigiliu) şi merg la Giurgiu, Ruse, Promachonas, Salonic. Salonic e port vamă. Vameșii desfac şi verifică. E ok, apoi ajung la client”. 

Pe de altă parte, situația din portul Constanța este pe departe de a fi rezolvată, deoarece depozitele sunt în continuare pline. „Fermierii consideră că problema cerealelor din Ucraina a fost parțial rezolvata. Așa că cer măsuri care să asigure prioritatea tranzitului și comercializării grânelor românești în Portul Constanța. Concret, şi aici, vor stabilirea unor culoare destinate exclusiv fermierilor români”.