Esential

Importantele resurse ale Iordaniei. Șisturile bituminoase sunt găsite în peste 70% din teritoriul Iordaniei

iordania sursa fott dreamstime
sursa foto dreamstime

Iordania este o națiune aflată într-una dintre cele mai strategice zone ale lumii, la intersecția mai multor regiuni importante: Africa, Europa și Asia. Potrivit Băncii Mondiale, în 2018, produsul intern brut al Iordaniei a fost estimat la 41,87 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă al 92-lea cel mai mare din lume, în timp ce produsul intern brut pe cap de locuitor a fost al 95-lea cel mai mare din lume, cu 4 228 de dolari.

Economia iordaniană este considerată a fi una dintre cele mai bine dezvoltate din regiune, ceea ce poate fi atribuit mai multor factori, cum ar fi bogăția de resurse naturale a țării, politicile ambițioase ale guvernului, precum și locația sa strategică. Printre cele mai importante resurse naturale ale Iordaniei se numără terenurile arabile, mineralele și peisajele frumoase ale țării.

Teren arabil

Datele Băncii Mondiale au indicat că, în 2015, aproximativ 11,9% din terenul Iordaniei era considerat arabil. Din 2004 până în 2015, dimensiunea terenurilor arabile din Iordania a fluctuat semnificativ, atingând cel mai scăzut nivel în 2007, când a reprezentat doar 10,9% din suprafața țării. Terenurile arabile au fost vitale pentru poporul iordanian în cea mai mare parte a istoriei sale, deoarece se bazau pe agricultură ca una dintre activitățile lor economice cruciale. În momentul în care Iordania a devenit o națiune independentă, agricultura era una dintre cele mai importante industrii; cu toate acestea, importanța sa a scăzut în anii următori. În anii 1950, sectorul agricol a contribuit cu aproximativ 40 % din produsul intern brut al țării, iar în 2015 această industrie a contribuit cu doar 4 % din produsul intern brut. Sectorul a scăzut ca factor important care contribuie la venitul național al țării din cauza mai multor factori, cum ar fi faptul că Iordania a pierdut controlul asupra malului de vest și importanța tot mai mare a altor sectoare ale economiei. Fermierii iordanieni cultivă o mare varietate de culturi, cum ar fi grâul, tutunul și orzul. Guvernul iordanian a estimat că, în 1999, fermierii țării au produs peste 12.000 de tone de grâu, precum și 5.000 de tone de orz. Guvernul iordanian a pus în aplicare mai multe politici pentru a dezvolta sectorul agricol al țării, una dintre cele mai importante fiind introducerea unor sisteme de irigații, cum ar fi canalul East Ghor, care se întinde pe o lungime de 48 de mile. De asemenea, guvernul iordanian a încurajat formarea de cooperative, care au fost esențiale pentru sprijinirea fermierilor locali prin acordarea de împrumuturi și sfaturi privind practicile agricole moderne.

Animale

Fermierii iordanieni dețin un număr semnificativ de animale, care fac parte din cele mai importante resurse naturale ale țării. În anii 1980, Iordania avea aproximativ 35.000 de bovine și peste 1,5 milioane de capre și oi. Guvernul a adoptat mai multe măsuri pentru a încerca să crească numărul de animale din țară. La acea vreme, industria iordaniană de creștere a animalelor putea satisface doar 33% din cererea locală, iar țara a fost nevoită să importe animale din alte țări. Principala provocare care a limitat creșterea industriei zootehnice iordaniene a fost prețul ridicat al furajelor importate, scriu cei de la WorldAtlas.

Șisturi bituminoase

O altă resursă naturală primară din Iordania este șistul bituminos, destul de des întâlnită în Orientul Mijlociu. Dovezile geologice indică faptul că șisturile bituminoase ar putea fi găsite în peste 70% din teritoriul Iordaniei și că țara avea peste 30 de miliarde de tone de șisturi bituminoase. Cele mai vitale rezerve de șisturi bituminoase ale Iordaniei se aflau în regiunea de vest a țării și sunt situate aproape de suprafață, unde a fost dezvoltată infrastructura. Șisturile bituminoase ale țării au fost explorate inițial înainte de Primul Război Mondial; cu toate acestea, explorarea pe scară largă a avut loc în anii 1970, ca urmare a prețurilor mai mari pentru șisturile bituminoase și a dezvoltării de noi tehnologii care au facilitat extragerea șisturilor bituminoase. Guvernul Iordaniei a semnat mai multe acorduri cu corporații străine pentru a le permite acestora să extragă petrolul și să îl transforme în energie. Printre companiile care au întreprins explorarea șisturilor bituminoase din Iordania se numără Royal Dutch Shell și Petrobras. Guvernul iordanian a planificat să utilizeze rezervele sale de șisturi bituminoase pentru a genera energie pentru a satisface nevoile energetice ale țării. De asemenea, guvernul iordanian a semnat un acord cu o companie locală în 2005 pentru a permite companiei să utilizeze șisturile bituminoase ale țării în producția de ciment.