Infofinanciar > Info > Turism digital în România! Cine a lansat proiectul ce redă splendoarea cetății Sarmizegetusa Regia
Info

Turism digital în România! Cine a lansat proiectul ce redă splendoarea cetății Sarmizegetusa Regia

gohunedoara.com
FOTO:gohunedoara.com

Turismul românesc ajunge în secolul vitezei. Cei interesați de un tur al sitului arheologic de la cetatea Sarmizegetusa Regia, pot vedea, grație unei aplicații, splendoarea monumentelor așa cum arătau în vremea strămoșilor noștri, dacii. Realitatea augmentată a făcut posibilă dezvoltarea acestui proiect. Cu ajutorul telefoanelor mobile și al codurilor QR instalate pe artefactele și monumentele de la Cetatea Sarmizegetusa, turiștii se pot bucura de o adevărată călătorie în timp.

După zeci de ani, fosta capitală dacică reintră în atenția autorităților hunedorene iar cu ajutorul specialiștilor de la Universitatea Tehnică din Cluj, s-au pus bazele programului „”, prin care, grație unei aplicații inteligente, zeci de artefacte din Cetate se află la un singur click distanță.

Cetatea Sarmizegetusa Regia văzută prin lupa timpului

Sarmizegetusa Regia, una din multele atracții turistice din România, este a doua capitala a regatului dac și a fost cea mai mare așezare cunoscută din Dacia. Monumentul face parte din complexul celor șase fortificații dacice: Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna.

Vreme de aproximativ 150 de ani cetatea a reprezentat pentru Dacia centrul politic, religios, militar și economic. A fost capitala regatului dac, începând cu a doua jumătate a secolului I înaintea erei noastre. Centrul așezării era constituit din zona sacră și fortificația propriu-zisă la care se adăugau și cartierele civile de est și de est.

Turiștii pot vedea în zilele noastre ruinele unei fortificații datate la începutul secolului al II-lea, din perioada războaielor daco-romane. Suprafața interioară este de aproximativ 30.000 de kilometri pătrați și este închisă de un zid de blocuri de calcar și de andezit.

Inițial suprafața a fost mult mai mică, se întindea pe numai o treime din suprafața inițială dar avea să sufere o serie de modificări și reamenajări în timpul războaielor daco-romane.

Digitalizarea turismului românesc capătă amploare

De asemenea, digitalizarea domeniului turistic devine un subiect de interes pentru tot mai multe unități administrativ-teritoriale din țara noastră. Importanța digitalizării a fost făcută public la finalul lunii septembrie și de reprezentanții Consiliului Județean Harghita care, la fel ca în cazul Cetății Sarmizegetusa, au pus bazele unui proiect digital prin care zona turistică din regiunea Borsec a devenit accesibilă oricărui turist interesat de un tur virtual al traseelor turistice din stațiunea Borsec.

„Digitalizarea în turism a devenit o necesitate, într-o eră în care vizitatorii simt nevoia accesului rapid şi facil la informaţii istorice şi turistice. Au digitalizat locaţiile de interes din staţiunea Borsec.

Mai precis, au digitalizat traseul turistic numărul 1 şi numărul 5 al staţiunii, atingând şi obiectivele turistice de pe ambele trasee.  Dintre cele 15 trasee existente în staţiunea Borsec, acesta două sunt cele care includ cele mai multe obiective turistice”, potrivit comunicatului emis de CJ Harghita, potrivit antena3.ro.