Infofinanciar > Info > IMM Prod și Garant Construct, aprobate de Comisia Europeană. Cât însumează cele două ajutoare
Info

IMM Prod și Garant Construct, aprobate de Comisia Europeană. Cât însumează cele două ajutoare

bani, lei, ron, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

IMM Prod și Garant Construct, două scheme de ajutor de stat ale României pentru întreprinderile mici și mijlocii, au fost aprobate vineri de Comisia Europeană. Programele se vor derula prin intermediului Fondului Național de Garantare a Credilor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și au un plafon total al garanțiilor de 4 miliarde de lei.

„Veşti bune pentru beneficiarii eligibili ai celor două scheme de ajutor de stat. Acordul Comisiei Europene înseamnă practic că cele două programe au devenit operaţionale şi că de luni, 6 iunie, se pot adresa celor 21 de bănci partenere pentru a solicita finanţare. Este un sprijin real pe care Guvernul îl acordă atât mediului de afaceri, cât şi unităţilor administrativ teritoriale pentru încurajarea producţiei autohtone şi a investiţiilor”, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Câți bani pot fi accesați de antreprenorii români

Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului IMM Prod este de 268.544.792 lei, aproximativ 54,25 milioane euro, iar plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în 2022 este de 1,5 miliarde lei. Garant Construct are un buget în valoare de 495.572.822 lei, aproximativ 99,11 milioane euro, cu un plafon total al garanţiilor pentru 2022 de 2,5 miliarde lei. programele au fost anunțate încă de la începutul anului de către reprezentanții Consiliului Național al IMM-urilor, dar și de Ministerul Finanțelor.

Producția românească, încurajată

Programul IMM Prod este destinat IMM-urilor care realizează activități de producție. „Programul IMM Prod are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţărilor pentru asigurarea lichidităţilor şi pentru investiţiile care încurajează producţia autohtonă, creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, digitalizarea activităţii şi alinierea la obiectivele de mediu. Beneficiarii eligibili sunt IMM-uri, inclusiv start-up-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, forme de organizare a profesiilor liberale care pot desfăşura activităţi de producţie şi care au sediul principal sau secundar într-o zonă urbană”, se precizează în comunicat.

Programul Garant Construct are două componente – SubProgramul de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor şi SubProgramul de susţinere a proiectelor de investiţii la scară mică pentru UAT-uri, care presupun finanţarea unor activităţi din sectorul construcţiilor. Ministerul a precizat că pentru 2022 plafonul total al garanțiilor este de 2,5 miliarde de lei și se împarte în mod egal între cele două componente.